Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Grécko sa dostane do platobnej neschopnosti, očakáva S&P

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Grécko čoskoro nebude schopné splácať svoje záväzky. Vyhlásil to šéf oddelenia štátnych ratingov agentúry Standard & Poor's pre Európu Moritz Kraemer.

"Grécko sa vo veľmi blízkej dobe dostane do platobnej neschopnosti. Neviem povedať, či na konci súčasných rokovaní bude riešenie," uviedol Kraemer. Podľa neho ide o veľmi nebezpečnú situáciu a neriadený bankrot by mal dopady aj na iné krajiny. "Verím, že politici sa tomu budú chcieť vyhnúť...Hra ešte neskončila," dodal.

Atény sa potrebujú dohodnúť so súkromným sektorom, Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom (MMF), aby sa vyhli bankrotu, keď budú v marci splatné grécke dlhopisy. Rokovania s veriteľskými bankami sa však v piatok zastavili bez dosiahnutia dohody. Grécky premiér Lucas Papademos verí tomu, že dohoda o výmene gréckych dlhopisov sa dosiahne včas. "V týchto diskusiách je malá prestávka. Ale verím, že budú pokračovať a včas dosiahneme dohodu, ktorá bude vzájomne prijateľná," povedal v pondelok pre televíznu stanicu CNBC.

Na základe dohody o zahraničnej pomoci Aténam z októbra minulého roka sa má odpísať polovica hodnoty gréckych dlhopisov. Tento krok spoločne so štrukturálnymi reformami má viesť k poklesu celkového dlhu krajiny do roku 2020 na úroveň 120 % hrubého domáceho produktu (HDP) z terajších 160 % HDP.

Inšpektori EÚ, MMF a Európskej centrálnej banky (ECB), ktorí majú do Atén prísť v utorok na rokovania o druhom balíčku pomoci v sume 130 mld. eur, upozornili, že pred odsúhlasením ďalšej pomoci je potrebná dohoda so súkromným sektorom o znížení dlhov. Grécky premiér v pondelok uviedol, že rokovania o týchto dvoch procesoch sa musia dokončiť za dva až tri týždne. "To je cieľ. Domnievam sa, že podmienky na to existujú," povedal pre CNBC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu