Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Agentúra Fitch zhoršila rating UniCredit

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MILÁNO - Agentúra Fitch Ratings znížila rating najväčšej talianskej banky UniCredit. Okrem toho pohrozila zhoršením hodnotenia úverovej dôveryhodnosti 7 talianskym, 8 španielskym, 4 francúzskym a 2 belgickým bankám. Tento krok nasleduje po tom, čo agentúra minulý piatok (16. 12.) zhoršila výhľad niekoľkých krajín eurozóny.

Fitch znížila rating dlhodobých záväzkov z A na A- a rating krátkodobých záväzkov z F1 na F2. Výhľad ratingov je negatívny. Zhoršenie úverovej známky podľa agentúry odráža reálnu situáciu na trhu a hlavné problémy, s ktorými musia mnohé, predovšetkým európske, banky zápasiť.

Medzi siedmimi talianskymi bankami, ktorých rating začala Fitch prehodnocovať z dôvodu potenciálneho zníženia, je aj najväčšia talianska retailová banka Intesa Sanpaolo, tretia najväčšia banka Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS) a UBI Banca. Rating dlhodobých záväzkov Intesy je v súčasnosti na úrovni A, BMPS na úrovni BBB+ a UBI na úrovni A-.

Agentúra tiež zhoršila výhľad ratingov 8 španielskym bankám, medzi ktorými sú Banco Santander, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria a CaixaBank SA. Vo Francúzsku revidovala Fitch výhľad ratingov zo stabilného na negatívny Société Générale, Groupe BPCE, Dexia Credit Local a La Banque Postale. V Belgicku zasa agentúra môže znížiť hodnotenia KBC a Dexia Bank Belgium.

Fitch minulý piatok varovala, že môže znížiť rating niekoľkým krajinám eurozóny o jeden až dva stupne v priebehu troch mesiacov. Riziko zníženia ratingu sa týka Talianska, Španielska, Írska, Belgicka, Slovinska a Cypru. Okrem toho zmenila výhľad ratingu Francúzska na negatívny zo stabilného.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu