Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kaník chce siahnuť nezamestnaným rodičom na dávky

Ľudovít Kaník
Ľudovít Kaník

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) chce prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu siahnuť na peniaze nepracujúcim rodičom.

Kaník na záver prvého rokovacieho dňa 26. schôdze parlamentu navrhol, aby rodičia, ktorí počas ostatných štyroch rokov neodpracovali aspoň 270 dní, nemali nárok na príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa a aby sa im rodičovský príspevok krátil zo 190,1 eura na polovicu. Pozmeňujúci návrh predložil k vládnej novele zákona o príspevku pri narodení dieťaťa, hlasovať sa o ňom bude pravdepodobne v stredu o 11:00.

Výnimkou by boli rodičia, ktorí počas uplynulých štyroch rokov študovali na vysokej škole alebo sa stali absolventmi vysokej alebo strednej školy. Pre vyplácanie plnej výšky štátnych dávok bude postačovať, aby podmienky splnil aspoň jeden z rodičov. Kaníkov pozmeňujúci návrh kopíruje dvojicu noviel, ktorú spoločne s kolegami pred niekoľkými mesiacmi predložil do parlamentu.

Chce sa takto vyhnúť viacnásobnému rokovaniu o novele toho istého zákona. Kaníkov pozmeňujúci návrh "s prižmúrením jednej mihalnice" podporuje aj minister práce Jozef Mihál (SaS).

Po tom, čo Kaník prečítal svoj pozmeňujúci návrh, rokovanie predsedajúci Milan Hort (SDKÚ-DS) prerušil. Pokračovať bude v stredu ráno od 9:00 návrhom zákona o vysielaní civilných expertov na výkon práce v aktivitách krízového manažmentu mimo územia SR.

O hodinu neskôr sa poslanci zahryznú do balíka zákonov súvisiacich s prijatím štátneho rozpočtu na rok 2012 a rokovanie vyvrcholí diskusiou o samotnom návrhu rozpočtu. V stredu budú môcť poslanci hlasovať aj o tom, že zmrazia platy sebe, členom vlády, prezidentovi aj generálnemu prokurátorovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu