Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zmeny v sociálnom systéme: Materská sa zatiaľ nezvýši

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zmeny v nastavení sociálneho systému budú pravdepodobne zatiaľ bez dodatočných výhod pre matky na materskej dovolenke. Návrh, ktorý na dnešné rokovanie vlády predkladá minister práce Jozef Mihál (SaS), totiž zatiaľ nepočíta s pôvodne plánovaným navýšením tejto dávky zo 60 % na 65 % vymeriavacieho základu či predĺžením jej čerpania z 34 na 40 týždňov.

"Bude tam len to, čo je nevyhnutné urobiť od prvého januára, a to sú dve veci. Prvou je ponechať sadzbu úrazového poistenia vo výške 0,8 % prechodne na ďalšie dva roky," avizoval Mihál. To, ako sa vyrovnať s úrazovým poistením, necháva na ďalšiu vládu.

Druhým bodom, ktorým sa bude vláda v zákone o sociálnom poistení zaoberať, je umožnenie presunu prostriedkov medzi prebytkovými a deficitnými fondmi Sociálnej poisťovne (SP) podľa doterajšej praxe aj počas ďalších dvoch rokov. Novela by sa mala v parlamente prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Ministri budú mať už tretí raz na stole návrh na odvolanie náčelníka Generálneho štábu ozbrojených síl (GŠ OS) SR Ľubomíra Bulíka z funkcie. Ten požiadal o skončenie služobného pomeru profesionálneho vojaka. Naposledy tak vláda nespravila, keďže ešte nemala jeho nástupcu.

Na základe zákona nie je tento post zastupiteľný a nový náčelník GŠ OS SR má byť vymenovaný tak, aby funkcia bola vykonávaná bez prerušenia. Od 16. decembra by sa ním mal stať 53-ročný generálmajor Peter Vojtek. V súčasnosti je veliteľom Síl výcviku a podpory Ozbrojených síl SR.

Na programe 76. schôdze je aj nový Schengenský akčný plán SR. Ten vypracovalo ministerstvo vnútra, keďže Slovensko čaká najbližšie dva roky schengenské hodnotenie. Hodnotiaci komisári sa zamerajú na niekoľko oblastí schengenskej spolupráce. SR bude musieť v rámci zabezpečenia kontroly vonkajších hraníc dobudovať systém technickej a fyzickej ochrany vonkajšej hranice s Ukrajinou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu