Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fínsko spoločné eurobondy za žiadnych okolností neschváli

Evangelos Venizelos a Jutta Urpilainenová
Evangelos Venizelos a Jutta Urpilainenová

HELSINKI - Fínsko za žiadnych okolností neschváli spoločné európske dlhopisy. Uviedla to pre dnešné vydanie fínskych novín Helsingin Sanomat fínska ministerka financií Jutta Urpilainenová, podľa ktorej spoločné eurobondy predstavujú "morálny hazard".

"Krajiny, ktoré sa starajú o svoje financie, by tak prevzali zodpovednosť za tých, ktorí sa nestarajú," vyhlásila Urpilainenová. "Eurobondy za žiadnych okolností neschválime," dodala ministerka. Lídri Európskej únie majú do summitu 23. októbra dokončiť presvedčivý plán riešenia dlhovej krízy eurozóny, ktorá ohrozuje svetovú ekonomiky.

Podľa Urpilainenovej výsledok summitu bude rozhodujúci pre budúcnosť menovej únie. Zároveň ale vyčítala politikom, že pomaly reagovali na krízu. Samotné Fínsko sa však stalo terčom kritiky eurozóny za to, že skomplikovalo snahu o riešenie krízy. Vláda v Helsinkách totiž uzavrela bilaterálnu dohodu s Gréckom, že jej poskytne záruky za fínsky podiel na finančnej pomoci zadlženej krajine. Rovnaké podmienky potom žiadali aj ďalšie štáty eurozóny, vrátane Slovenska.

Urpilainenová v rozhovore pre noviny znova uviedla, že Fínsko má výhrady k rozšíreniu záväzkov dočasného európskeho záchranného fondu, ktorý by podľa nej mal slúžiť len ako posledné východisko. Na druhej strane, ministerka podporuje urýchlenie zavedenia trvalého záchranného mechanizmu, ktorý mal pôvode vystriedať dočasný fond v roku 2013. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu