Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Grécko nie je schopné splácať dlhy, tvrdí kanadský minister

Jim Flaherty
Jim Flaherty

DUBLIN - Európske banky budú pravdepodobne musieť odpísať viac z gréckych dlhopisov a musia rokovať o takej úrovni, ktorá bude nevyhnutná na vyriešenie veľmi nebezpečnej situácie pre svetovú ekonomiku. V pondelok to povedal kanadský minister financií Jim Flaherty.

"Je celkom jasné, že grécka vláda nie je v pozícii, aby splatila dlhy, takže potom je otázkou, aké veľké odpisy budú. Také veľké ako bude potrebné," povedal Flaherty v rozhovore pre írsku televíznu stanicu RTE.

Na tom, že súkromní investori z gréckeho dlhu odpíšu 21 %, sa dohodli európski lídri na stretnutí 21. júla. "Pravdepodobne bude nevyhnutné odpísať viac, ako sa pôvodne
dohodli... Je nevyhnutné vyriešiť grécku krízu a postaviť okolo Grécka obranný val, pretože ide o veľmi nebezpečnú situáciu pre globálnu ekonomiku,"
povedal.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v nedeľu vyhlásil, že grécka dlhová kríza sa nemôže skončiť bez toho, aby súkromní investori odpísali časť dlhu krajiny. Pôjde však pravdepodobne o vyššiu sumu, než sa európski lídri pôvodne dohodli. Pri otázke, či odpisy gréckeho dlhu môžu byť až vo výške 50 až 60 % Schäuble povedal: "Trvalé riešenie pre Grécko nie je možné bez odpisu dlhu a ten bude pravdepodobne vyšší, než sa uvažovalo toto leto."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu