Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Merkelová opäť odmietla spoločné dlhopisy v eurozóne

Angela Merkelová
Angela Merkelová

MAGDEBURG - Nemecká kancelárka Angela Merkelová opäť raz odmietla myšlienku spoločných dlhopisov v eurozóne.

Tvrdí, že v súčasnej kríze vôbec nepomôžu. Kancelárka v stredu v prejave v nemeckom meste Magdeburg ďalej vyhlásila, že také dlhopisy by nemotivovali členské krajiny k rozpočtovej konsolidácii a reformám. "Odmietam spoločné dlhopisy v eurozóne, pretože nie sú riešením krízy,“ povedala.

Merkelová požaduje zavedenie zákonného stropu pre výšku verejného dlhu aj v iných krajinách 17-členného bloku a vyzýva na sankcie pre krajiny, ktoré zneužívajú štrukturálne fondy. Merkelová tiež zopakovala, že euro a EÚ sú neoddeliteľné.

Kancelárka Merkelová v stredu povedala poslancom parlamentu, že výzvy dvoch nemeckých opozičných strán na zavedenie spoločných dlhopisov eurozóny sú veľmi nezodpovedné. "Sociálni demokrati a zelení konajú veľmi nezodpovedne, keď požadujú túto formu kolektivizácie dlhu v eurozóne,“ vyhlásila podľa nemenovaného zdroja Merkelová.

Výzvy na vytvorenie spoločných dlhopisov eurozóny v sobotu odmietol aj nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. "Pokiaľ nemáme kolektívne rozhodovanie o finančnej politike, nemôžeme mať ani jednotné úrokové sadzby,“ povedal Schäuble v rámci dňa otvorených dverí na svojom ministerstve. Rozdielne úročenie dlhopisov v jednotlivých členských štátoch slúži ako signál, či je ich hospodárska politika zodpovedná alebo nie, dodal minister.

Nemecko je v rámci eurozóny hlavným kritikom myšlienky spoločných dlhopisov a ďalšieho posilňovania záchranného fondu eurozóny. Ich zavedenie ako efektívneho nástroja na prekonanie dlhovej krízy podporujú napríklad Taliansko alebo Belgicko a v ich prospech sa tento týždeň vyslovili aj predstavitelia popredných záujmových združení nemeckých podnikateľov.

Eurobondy v piatok odmietol aj francúzsky premiér Francois Fillon. Bez ďalšej konsolidácie verejných financií v eurozóne by takýto krok zvýšil náklady na financovanie francúzskeho dlhu, čo by mohlo ohroziť aj najvyšší rating krajiny, zdôraznil premiér.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu