Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Ekonomike eurozóny hrozí oslabenie, tvrdí šéf ECB

Jean-Claude Trichet
Jean-Claude Trichet (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Riziko oslabenia ekonomického rastu eurozóny sa stupňuje, povedal šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet po štvrtkovom rozhodnutí banky o ponechaní hlavnej úrokovej sadzby na nezmenenej úrovni 1,5 %. "Inflácia zostáva na vysokej úrovni a nad úrovňou 2 % pravdepodobne zostane aj v najbližších mesiacoch, ale potom klesne," uviedol ďalej šéf ECB. Minulý mesiac inflácia v eurozóne poskočila na úroveň 3 %.

Európska centrálna banka vo štvrtok rozhodla, že komerčným bankám pomôže tým, že im opätovne poskytne jednoročné úvery a to prostredníctvom dvoch operácií v októbri a decembri. "Rada guvernérov rozhodla, že uskutoční dve dlhodobejšie refinančné operácie," povedal Trichet. Okrem toho informoval, že ECB sa chystá obnoviť program nákupov krytých dlhopisov a od novembra tohto roka ich bude 12 mesiacov nakupovať na primárnom aj sekundárnom trhu.

Plánuje na to vynaložiť 40 mld. eur. Európska centrálna banka začala nakupovať kryté dlhopisy v júni 2009 a v programe, na ktorý vtedy vyčlenila 60 mld. eur, pokračovala do júna 2010.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu