Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Briti kritizujú euro: Je to príklad kolektívneho šialenstva!

William Hague
William Hague (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Eurozóna je ako horiaca budova, z ktorej sa však nedá uniknúť, keďže nemá žiadne východy. Britský minister zahraničných vecí William Hague týmito slovami komentoval súčasné problémy zadlžených členských krajín Európskej menovej zóny. Zdôraznil však, že Londýn nemá záujem na rozpade EMÚ.

Hague sa v rozhovore s redaktorom britského týždenníka The Spectator okrem tejto témy rozhovoril aj o tzv. arabskej jari aj vnútropolitických záležitostiach v jeho krajine.

"Bolo šialené vytvoriť tento systém, bude to zapísané po stáročia ako príklad historického pamätníka kolektívneho šialenstva," začal Hague svoju úvahu na tému eurozóny. "Ale je tu a musíme sa s tým vyrovnať," dodal a pokračoval: "Môžete mať horiace budovy, kde sa darí dostať plamene pod kontrolu... Možno zachádzam v tejto analógii príliš ďaleko, ale nie sú tam žiadne východy, takže je fyzicky ťažké opustiť menu bez akéhokoľvek plánu," povedal v narážke na absentujúce pravidlá, na základe ktorých by krajiny EMÚ mohli prejsť z eura späť na používanie svojho pôvodného platidla. Podľa Hagua si preto "Nemci musia pripustiť, že tieto (problémové) krajiny budú musieť dotovať veľmi dlhý čas, skutočne až po zvyšok ich života".

Minister ale zdôraznil, že Británia nemá záujem na tom, aby súčasné problémy v Európskej menovej únii pokračovali. Londýn je pritom dlhodobo odporcom projektu eura a odmieta sa zbaviť svojej libry. "Veľmi sa obávame toho, čo sa stane, ak sa euro rozpadne," vyhlásil.

Parlamenty členských krajín EMÚ v týchto dňoch hlasujú o podpore navýšenia tzv. eurovalu, ktorý má slúžiť na poskytovanie pôžičiek krajinám s dlhovými problémami. Kritici projektu upozorňujú, že to dlhovú krízu len prehĺbi. Dolná komora nemeckého parlamentu (Bundestag) dnes podľa očakávania schválila posilnenie záchranného mechanizmu eurozóny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu