Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

USA odvrátili bankrot, Kongres schválil zvýšenie dlhu

Biely Dom Zobraziť galériu (2)
Biely Dom

WASHINGTON - Americká Snemovňa reprezentantov schválila v pondelok večer návrh na zvýšenie federálneho dlhového stropu Spojených štátov, ktorý má zabrániť platobnej neschopnosti Washingtonu.

 Za kompromisný návrh, ktorý obsahuje aj plán postupného znižovania federálneho deficitu USA v budúcnosti, prijali členovia snemovne pomerom hlasov 269:161. Senát, kde je podpora návrhu väčšia, bude o zákone hlasovať v utorok, čo je podľa amerického ministerstva financií konečný termín, od ktorého by si už nemohla vláda požičiavať ďalšie peniaze na zaplatenie účtov federálnych inštitúcií.

Návrh zákona, vypracovaný po dohode republikánov a demokratov a ich úsilí prekonať nesúhlas skeptikov vo vlastných radoch, zvýši dlhový strop USA v dvoch fázach o 2,4 bilióna dolárov (1,66 bil. eur). Zároveň obsahuje opatrenia na zníženie federálnych výdavkov za desať rokov o viac ako dva bilióny dolárov (1,39 bil. eur) - až na menšie výnimky však pôjde o rozpočtové škrty až od roku 2014.

Senátori budú o zákone hlasovať v utorok na poludnie miestneho času (18.00 h SELČ), oznámil líder demokratov v Senáte Harry Reid. Zákon následne poputuje na podpis prezidentovi Barackovi Obamovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu