Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Pôžička nie je to, čo Grécko potrebuje, tvrdí Klaus

Václav Klaus
Václav Klaus

BRATISLAVA - Pôžička nie je tou pomocou, ktorú Grécko potrebuje, vyhlásil dnes v Bratislave český prezident Václav Klaus, ktorý je na Slovensku na oficiálnej návšteve. Vlaňajšia pôžička v objeme 110 miliárd eur je podľa neho pre Grékov evidentne nesplatiteľná. Ako ekonóm a pedagóg by musel študenta, ktorý by tvrdil opak, vykázať zo skúšky alebo mu nedať zápočet.

Česko sa podľa Klausa môže správať omnoho slobodnejšie, keďže neprijalo jednotnú menu euro a nedalo sa zatiahnuť do tejto "šlamastiky".

Rovnaký názor na grécku pôžičku má aj Gašparovič. Ako však zdôraznil, súhlasí s koncepciou predloženou kabinetom Ivety Radičovej a ministerstva financií, aj keď Grécko bude môcť podľa neho podmienky Európskej únie splniť len ťažko. "My trochu vychádzame z pozície, ktorá je v Európskej únii a to je určitý stupeň solidarity, no aj tá má určitú hranicu a je veľká otázka, či ten, kto má byť solidárny, má pomáhať tomu, kto sám je hazardér, keď on sám má menej a je poctivý," poznamenal.

Podľa Klausa by sa na riešení gréckeho problému mal podieľať ten, kto ho spôsobil. "V tomto zmysle paradoxne ja nie som ten, kto by vinil Grécko," vyhlásil.

Český prezident si myslí, že situáciu nespôsobili Gréci, ale tí, ktorí Grécko do systému prijali. "Aby sa mohlo tancovať tango, sú potrební dvaja," poznamenal. "Ale niekedy tam býva aj tretí, ten ktorý hrá," doplnil Gašparovič.

Prezidenti si vymenili názory aj na politickú situáciu vo svojich krajinách, v súčasnosti spravovaných koaličnými vládami. Český prezident považuje takéto vládnutie za zložité, prinášajúce so sebou množstvo konfliktných situácií. Momentálny stav v Česku by krízou nenazval, skôr jednou z epizód, ktoré sa budú opakovať. "A nielen u nás," poznamenal.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu