Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

O rozdeľovaní peňazí majú rozhodovať prispievatelia, tvrdí Radičová

Iveta Radičová s Davidom Cameronom
Iveta Radičová s Davidom Cameronom (Zdroj: TASR)

LONDÝN – O tom, koľko peňazí sa bude v EÚ rozdeľovať, majú rozhodovať predovšetkým čistí prispievatelia, povedala slovenská premiérka Iveta Radičová po stretnutí s britským premiérom Davidom Cameronom a vicepremiérom Nickom Cleggom.

„Stále sme hovorili o navýšení rozpočtu (pre roky 2014 - 2020), ale nie v tej výške, v akej si to žiada Európska komisia. To navýšenie predovšetkým záleží samozrejme od krajín, ktoré najviac prispievajú, predsa tie, ktoré sú prijímatelia, nemôžu robiť nejaký diktát krajinám, ktoré prispievajú do spoločného rozpočtu, či už ide o Nemecko alebo Francúzsko alebo Veľkú Britániu,“  vyhlásila. Slovensko a Británia sa podľa nej zhodli na väčšine preberaných tém.

Zmeny by sa podľa premiérky mali dotknúť spoločnej poľnohospodárskej politiky, ktorá tradične tvorí najväčšiu časť európskeho rozpočtu. V tejto oblasti panuje nerovnosť, keďže farmári zo starých členských krajín dostávajú viac peňazí, ako tí z nových krajín. „Nie je spravodlivé, aby sa trh a konkurencia nahrádzali vyššími dotáciami v niektorých krajinách na úkor iných krajín. Ohrozuje to našu vlastnú produkciu a nie je to naozaj spravodlivý model,“ myslí si. Odpoveďou na túto skutočnosť nemá byť menej peňazí pre francúzskych farmárov, ale „menej peňazí pre veľké farmy“.

Slovensko je podľa Radičovej s Britániou zajedno v oblasti prípadnej harmonizácie daní. „Pre nás nejaká koordinácia, harmonizácia priamych daní neprichádza do úvahy a v tomto mame zhodu,“ vyhlásila.

Cameron sa zaujímal aj o slovenský bankový sektor. „Zaujímali sa o detaily reformy bankovej sféry, ostro sledujú, že finančná kríza na náš bankový sektor reálne nemala dopad,“ informovala Radičová.

Premiérka Camerona zároveň pozvala na Slovensko a on pozvanie prijal. „Pán Cameron pozvanie prijal, protokol bude dohadovať termíny,“ povedala Radičová na záver.

Radičová sa po návšteve tradičného sídla britských premiérov na Downing Street 10 vydala na londýnske letisko Heathrow, do vlasti priletí dnes večer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu