Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Čínsky investor plánuje v Šali zamestnať 160 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NITRA/ŠAĽA – Do Šale mieri čínsky investor, ktorý plánuje zamestnať 160 ľudí. Pestovať tu chce zeleninu v skleníkoch. Spoločnosť C.A.S. produkt s.r.o. so sídlom v Bratislave si prenajme poľnohospodársku pôdu v lokalite Trnovecký klin.

Mestský pozemok s rozlohou 200 792 metrov štvorcových sa nachádza v extraviláne mesta pri obci Trnovec nad Váhom. Ako agentúru SITA informoval viceprimátor Šale Jozef Mečiar, mestské zastupiteľstvo schválilo v apríli priamy prenájom pôdy investorovi ako prípad hodný zreteľa.

Spoločnosť C.A.S. produkt požiadala o prenájom od 1. januára 2012. Proces vybavovania formalít a uzavretia zmlúv s expertmi ovládajúcich technológie odhadla na sedem mesiacov. Ako uvádza vo svojej žiadosti o prenájom poľnohospodárskej pôdy, zaoberá sa pestovaním približne 30 druhov zeleniny ako špenát, fazuľa či paprika. Dodáva ju do obchodných reťazcov na Slovensku aj v zahraničí.

Zeleninu bude firma pri Šali pestovať v skleníkoch – fóliovníkoch, ktoré majú jednoduchú konštrukciu a hojne sa využívajú v Číne. Prvý rok počíta s piatimi až desiatimi skleníkmi a zamestnaním 15 až 30 ľudí. Výška investície dosiahne 300-tisíc eur. Ďalší rok chce spoločnosť počet skleníkov zvýšiť na 30 až 50, čo si vyžiada ďalšie investície a zvýšenie počtu pracovných miest na 90 až 150. Ďalších desať zamestnancov bude treba na zabezpečenie údržby. Firma plánuje zamestnať najmä ľudí z blízkeho okolia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu