Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rozhlas sa možno pustí do podobného sporu ako STV so štúdiom Beta

BRATISLAVA - Vedenie Slovenského rozhlasu sa chce dohodnúť na skončení zmluvy so spoločnosťou BSP Lawyer Partners, ktorá preň vymáha nezaplatené koncesionárske poplatky. Ak sa mu to nepodarí, bude žiadať anulovanie zmluvy na súde. Podľa riaditeľky ju bývalé vedenie totiž uzavrelo nezákonne. Vo veci už koná aj prokuratúra na základe stoviek podnetov občanov.

BSP Lawyer Partners je známy tým, že koncesionárom hrozil vymáhaním nielen dlhov, ale aj penále za omeškanie, ktoré sa v prípadoch niektorých firiem či občanov vyšplhalo na státisíce korún. Za ukončenie spolupráce žiada spoločnosť od verejnoprávneho rozhlasu 97 miliónov korún na svoje náklady. Riaditeľka rozhlasu Miloslava Zemková sa však chce dohodnúť na nižšej sume a postupných splátkach. Či na to spoločnosť pristúpi, dnes nie je známe. Podľa mediálneho zástupcu Juraja Puchého si počkajú na písomný návrh.

V prípade ukončenia zmluvy by sa 74.000 žalôb, ktoré BSP LP podala na neplatičov, vrátilo rozhlasu. Ten by ich nestiahol, vymáhal by však len dlžný poplatok a súdny s advokátskym poplatkom. "Rozhlas nebude nikdy vymáhať nemorálne poplatky z omeškania podľa pôvodného znenia zákona," zdôraznila riaditeľka Zemková.

V prípade, že sa s BSP LP nedohodnú, obráti sa rozhlas na súd. Riaditeľka by však týmto riešením nebola veľmi nadšená, lebo by rozhlasu údajne mohol hroziť podobný spor, aký má verejnoprávna STV so štúdiom Beta. Štúdio žiada pre vypovedanie zmluvy od televízie 790 miliónov, v rozhlasových kuloároch sa hovorí, že žaloby BSP LP na koncesionárov majú niekoľkomiliardovú hodnotu.

Zemková však iniciovala novelu zákona o koncesiách, ktorá by definitívne premlčala poplatky z omeškania, takže by ich už nemohol vymáhať nikto. Poslanci v parlamente začiatkom roku schválili generálny pardon, ktorý však poplatky odpustil len tým, ktorí zaplatili dlžné koncesie. Zároveň však zakázal verejnoprávnym médiám predávať pohľadávky, spoločnosť BSP LP by sa preto podľa dnešných zákonov už k pohľadávkam rozhlasu voči klientom nemohla dostať.

Predstavitelia Rozhlasovej rady tvrdia, že do zmluvy s BSP LP zasahovať nemohli. "Schválili sme zámer odpredať pohľadávku z koncesionárskych poplatkov, ten bol úplne v poriadku," povedal predseda rady Vladimír Talian. Podľa neho nemohli ani zasahovať do prípravy zmluvy.

"Vtedajší manažment vysvetľoval, že zmluva je v súlade so zákonom o nakladaní s majetkom verejnoprávnych inštitúcií, dnes sme sa dozvedeli, že nie je," povedal člen rady Michal Dzurjanin, ktorý bol predsedom v čase podpisovania zmluvy. "Rada nemá právomoc oboznamovať sa so zmluvami," tvrdí. Neskúmali, prečo súkromná spoločnosť odkupuje pohľadávky v plnej hodnote. "Manažment nám povedal, že sa tým chcú zviditeľniť," hovorí Dzurjanin.

Výsledok kauzy BSP LP je podľa riaditeľky taký, že sa mu začali odhlasovať koncesionári. Bývalý riaditeľ rozhlasu Jaroslav Rezník si však myslí opak. "Dnes som si v médiách prečítal, že už BSP vybralo 70 miliónov a predali sme im pohľadávky za 90 miliónov korún," povedal ČTK. Podľa neho podobná zmluva priniesla Českej televízii 130 miliónov českých korún. Rezník, ktorý dnes pôsobí na ministerstve kultúry, trvá na tom, že zmluvu uzavrel v súlade so zákonmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu