Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Gates do roku 2008 obmedzí svoju úlohu v Microsofte

Bill Gates
Bill Gates

REDMOND - Zakladateľ softvérovej spoločnosti Microsoft, Bill Gates, v priebehu dvoch nasledujúcich rokov postupne zredukuje svoje pôsobenie v tejto firme, ktorú vybudoval na najväčšieho výrobcu softvéru na svete. Jeho rozhodnutie okamžite odstúpiť ako hlavný softvérový architekt a vzdať sa všetkých manažérskych postov do júla 2008 prichádza v čase, keď sa Microsoft, ktorého operačný systém Windows podľa odhadov beží na 90 % všetkých osobných počítačov, snaží nájsť nové zdroje rastu.

Gates, ktorý má 50 rokov, odovzdal post hlavného softvérového architekta Microsoftu Rayovi Ozziemu, ktorý prišiel do tejto spoločnosti minulý rok a je ústrednou postavou úsilia Microsoftu udržať si svoje dominantné postavenie orientovaním sa na tvorbu softvéru pre služby, ktoré generujú dlhodobé a nie len jednorazové príjmy. Gates uviedol, že najneskôr do júla 2008 chce už pracovať na plný úväzok pre Nadáciu Billa a Melindy Gatesovcov, ktorú založil na podporu zdravotníckych a vzdelávacích projektov na celom svete. Bude však naďalej pracovať na čiastočný úväzok v Microsofte.

Najbohatší muž na svete, ktorého bohatstvo odhadol v marci časopis Forbes na 50 mld. USD zostane po roku 2008 riaditeľom a poradcom Microsoftu pre kľúčové rozvojové projekty. "Samozrejme, toto rozhodnutie bolo pre mňa veľmi ťažké," uviedol Gates na tlačovej konferencii. "Zmeny, ktoré prebiehajú, nie sú odchod, ide len o zmenu poradia mojich priorít," dodal. "Bill Gates možno odíde zo svojich každodenných povinností, no nikdy z Microsoftu neodíde," povedal profesor podnikania na Univerzite Svätého Jána, Anthony Sabino.

Očakáva sa, že tieto správy neovplyvnia činnosť v Microsofte, ktorý zamestnáva 60 tisíc ľudí na celom svete. Gates začal ústup zo svojich pozícií v januári 2000, keď odovzdal post generálneho riaditeľa svojmu dlhoročnému zástupcovi Stevovi Ballmerovi.

(1 USD = 30,140 SKK)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu