Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prokuratúra vyšetruje Hyundai a Kia pre podozrenie z úplatkov

SOUL - Juhokórejská prokuratúra vyšetruje automobilku Hyundai Motor a jej dcérsku spoločnosť Kia Motors pre podozrenie z úplatkárstva. Ako uviedol úrad najvyššieho prokurátora Južnej Kórey, automobilky sú podozrivé z vytvorenia tajného fondu na financovanie úplatkov.

V súvislosti s vyšetrovaním prokuratúra prehľadala kancelárie oboch automobiliek, ako aj logistickej divízie Glovis a výrobcu automobilových komponentov Hyundai Autonet. Riaditeľ divízie Glovis bol následne vzatý do väzby, prezident spoločnosti Kia Motors Čchung Ui-sun má zákaz opustiť krajinu, dodala prokuratúra, bližšie informácie však neuviedla.

Vyšetrovanie automobiliek súvisí so škandálom po zatknutí vplyvného lobistu Kima Jä-roka, ktorý je podozrivý, že dostával úplatky od spoločností, za ktoré sa potom snažil využiť svoj vplyv na juhokórejských vládnych činiteľov v prospech týchto firiem. Podľa prokuratúry je automobilka Hyundai Motor podozrivá, že Kimovi zaplatila miliardy juhokórejských wonov za to, aby pre ňu vybavil stavebné povolenia.

Hyundai a Kia spoločne tvoria siedmeho najväčšieho výrobcu automobilov na svete. Obe spoločnosti sa kvôli silnejúcemu wonu snažia zvyšovať výrobu mimo Južnú Kóreu. Hyundai už prevádzkuje továrne v Číne, Indii, Turecku i USA, nový závod plánuje postaviť v Českej republike. Kia už vyrába v Číne a novú továreň stavia na Slovensku pri Žiline, kde by skúšobná prevádzka mala začať už v tomto roku. Plánovaná ročná výroba v žilinskom závode predstavuje približne 300 tis. vozidiel, pričom spoločnosť plánuje vytvoriť približne 3 300 pracovných miest.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu