Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vďaka projektu Kia dostanú dotknuté obce tento rok 135 mil. Sk

BRATISLAVA - Ministerstvo hospodárstva SR (MH) zo svojho rozpočtu poskytne v tomto roku obciam Nededza, Gbeľany, Teplička nad Váhom, Mojš a Krasňany dotácie na regionálny rozvoj v sume 135 mil. Sk.

Tieto prostriedky sa použijú ako čiastočné kompenzácie negatívnych vplyvov prác a činností, ktoré boli vykonané pri výstavbe automobilky Hyundai/Kia pri Žiline. Celkovo by tak spomínané obce mali dostať na regionálnu pomoc cez 159 mil. Sk, keďže v minulom roku na tento účel vyplatilo MH už 23,8 mil. Sk. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.

Najväčšiu dotáciu na regionálnu pomoc navrhuje MH obci Teplička nad Váhom, a to 52,5 mil. Sk. Z toho v minulom roku už rezort hospodárstva poskytol 2,4 mil. Sk. Obec plánuje použiť dotáciu najmä na elimináciu nákladov vyvolaných zvýšením intenzity dopravy. "Vysoký nápor na existujúce komunikácie zapríčinil poruchy na inžinierskych sieťach a komunikáciách, preto rozhodujúca časť dotácie sa použije na rekonštrukčné práce," uvádza sa v návrhu MH. Obci Nededza navrhuje ministerstvo hospodárstva poskytnúť dotáciu vo výške 51 mil. Sk, pričom 1,5 mil. Sk už dostala obec v minulom roku. Dotácia by mala slúžiť hlavne na výstavbu kanalizácie a rekonštrukciu potoka. Obec Gbeľany, ktorá už v minulom roku čerpala dotácie vo výške 20 mil. Sk by mala v tomto roku dostať ďalších 30 mil. Sk. Prostriedky sú určené hlavne na úpravu miestnych komunikácií. Obci Mojš navrhuje MH poskytnúť dotácie vo výške 15 mil. Sk a obci Krasňany v objeme 10,5 mil. Sk.

Podľa MH rozdelenie dotácií pre jednotlivé obce je výsledkom spoločného konsenzu. "Zároveň sa vychádzalo aj z rozsahu výmery plochy katastrálnych území obcí dotknutých investíciou Hyundai/Kia s prihliadnutím na vyvolané sťažené životné podmienky občanov týchto obcí a znehodnotenie majetku obcí," konštatuje rezort.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu