Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Film Dáma v zlatom odhalí tajomstvo slávneho Klimtovho obrazu

Film Dáma v zlatom odhalí tajomstvo slávneho Klimtovho obrazu Zobraziť galériu (10)
Film Dáma v zlatom odhalí tajomstvo slávneho Klimtovho obrazu (Zdroj: Forum film)

Už 26. júna prichádza na plátna slovenských kín, ktorý poteší nielen fanúšikov dobrých filmov, ale i všetkých milovníkov výtvarného umenia. Zároveň sa na pultoch kníhkupectiev objaví aj slovenské vydanie rovnomennej knihy, ktorá bola pre autorov scenára hlavným zdrojom inšpirácie. DÁMA V ZLATOM je pozoruhodný príbeh ženy, ktorá sa nevzdala a po mnohých desaťročiach sa jej podarilo zvíťaziť v spore, ktorý všetci považovali za vopred prehratý.

Maria Altmannová (Helen Mirren) pochádzala z prominentnej viedenskej židovskej rodiny, ktorá patrila k bohatým mecenášom umenia. Jej matka bola sestrou Adele Bloch-Bauerovej, múzy Gustava Klimta, ktorú zvečnil aj na svojom najslávnejšom obraze Portrét Adele Bloch-Bauerovej I. Náhrdelník, ktorý mala Adele na krku počas maľovania, dostala Maria od strýka potom, ako jej milovaná teta v roku 1925 zomrela na meningitídu. Nástup nacizmu v roku 1938 kruto zasiahol do života Mariinej rodiny, ktorá prišla o všetko. Jej s manželom sa podarilo utiecť z Viedne najskôr do Anglicka a potom do Ameriky, kde začali nový život.

Napriek tomu nikdy nezabudla na svoj pôvod a svojich blízkych. Neustále sa jej vracali spomienky na šťastné chvíle prežité v kruhu rodiny, ktoré ju však nútili opäť prežívať bolesť z násilného odtrhnutia od všetkých milovaných. Keď po sestrinej smrti objavila v jej pozostalosti písomnosti týkajúce sa neúspešných pokusov získať späť vzácne umelecké diela patriace jej rodine, rozhodla sa učiniť spravodlivosti zadosť. Spolu s mladým právnikom Randym Schoenbergom (Ryan Reynolds) sa pustili do boja s neuveriteľnou mašinériou rakúskeho a amerického právneho systému, aby napravila krivdy spáchané v minulosti.

Z ich prípadu sa stal najslávnejší reštitučný prípad v histórii. Jeho výsledok mnohých šokoval –viedenská galéria prišla o kultúrna ikonu, svoj symbol, ako aj o ďalšie vzácne Klimtove obrazy.  Napriek tomu sa verejnosť priklonila k názoru, že vrátenie umeleckých diel pôvodným vlastníkom bola správna vec a nevyhnutným krokom na ceste vyrovnávania sa s vlastnou minulosťou. Obrazy neskôr kúpil  kozmetický magnát Ronald Lauder a dnes visia v jeho Neue Galerie v New Yorku. To bola Mariina podmienka pri predaji, aby boli vždy prístupné verejnosti.

Maria Altmannová zomrela v roku 2011 vo veku 94 rokov. Randy Schoenberg založil spoločnosť, ktorá sa venuje reštitúciám.  Časť podielu z predaja obrazov venoval Múzeu holokaustu v Los Angeles, aby história nezostala zabudnutá a spomienky sa uchovali pre budúce generácie. A z toho istého dôvodu vznikol aj film - príbehy ako je ten Mariin, o vykúpení a spravodlivosti,  je treba rozprávať.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu