Štvrtok30. máj 2024, meniny má Ferdinand, zajtra Petrana, Petronela, Nela

"Meky, Feky! Jak u debilov!"

Zobraziť galériu (6)

Aj tento supervýrok pravidelne vyslovovaný jednou z postavičiek humoristickej relácie S.O.S. už stihol zľudovieť. Edita Papeky, "kutilovci" z Pomáhajba a mafiáni Farkašovci momentálne patria k tomu najlepšiemu, na čom sa v televízii možno zasmiať.

Aj vy si určite každý pondelok vzdychnete: Škoda, že nevydarené dokrútky, ktorými sa relácia končí, netrvajú dlhšie! Práve ony prezrádzajú, že pre hlavných protagonistov S.O.S. je práca zábavou. O tom, či si to naozaj tak užívajú, sme sa rozhodli presvedčiť na vlastné oči, a tak sme zašli na nakrúcanie.

Relácia, ktorá "má gule"

Už niekoľko minút mali bežať kamery, no keď sme prišli do štúdia číslo 2 v Mlynskej doline, na programe bola živá diskusia. Scenár Vadkerti talkshow sa v priebehu hodinky prerobil asi desaťkrát a my sme pochopili pracovný systém: tvorí sa priamo na mieste! Hviezdni hostia - Bulo Vyšší, Lečo Latentič a Haló Pabera donekonečna preberali každý výstup. Keď konečne padla definitívna dohoda, Roman Pomajbo, alias Andrea Vadkerti podotkol: "Počkajte, ešte si dám relácia, ktorá má gule," a poriadne si našponoval nohavice, aby vynikalo všetko, čo vynikať má. A išlo sa na vec.

"Najvtipnejšie je, že Roman nikdy nevidel Andreu Vadkerti, ktorú paroduje. On totiž žije v Prahe a nesleduje slovenskú televíziu," prezradil nám režisér Karol Vosátko. "Musel som si to nechať nahrávať na video," dodal Roman, ktorý vraj nikdy nevidel ani Roba Miklu (toho paroduje ako Robota Cviklu) a Lenku Slanú (v jeho podaní Repku Sladkú). Dozvedeli sme sa aj ďalšiu prekvapujúcu informáciu. Dano Dangl, alias Brno Kibernet nikdy nevidel v akcii Bruna! "Ale vždy to niekto z nás vidí, a ten potom diriguje. Napríklad Romanovi sme pri Lenke Slanej povedali, aký kŕč má spraviť v tvári a bolo to," dostali sme vysvetlenie.

Smiech na pracovisku

Všimli sme si, že najväčšie problémy s "unikajúcim" smiechom počas práce majú Dano a Petra Polnišová. "Nemôžem sa na tie ksichty pozerať," nešťastne skonštatovala Petra pri nakrúcaní Farkašovcov. "Vymeňte ho!" skríkla vzápätí na Petra Sklára, keď jej pohľad naňho azda po tretíkrát vykrivil ústa do grimasy. "Môžeš si zavrieť oči," odporúčal jej riešenie Peter. "Najdlhšie nám trvalo nakrútiť scénku Svedkovia Jahodoví, ktorá išla na Silvestra. Peťo Sklár hral podomového predajcu jahodových kompótov a mal neuveriteľne sugestívny výraz. Opakovali sme to asi 17-krát," spomína Karol Vosátko. "Vždy sme sa rozrehotali," priznáva Dano. Dôvodov na neuveriteľných 17 klapiek však bolo viac... "Napríklad náš produkčný robil psa, ktorý akože štekal v pozadí a robil ho zle," spomína režisér.

Kto je kto

K úskaliam nakrúcania patria aj mená jednotlivých postavičiek. Väčšinou vystupujú vo dvojiciach a herci si ani za svet nedokážu zapamätať, kto je kto. Napríklad Farkašovci. Jeden je Puco, druhý Lacike, pričom v rovnakej scénke si dokážu Dano Dangl a Peter Sklár vymeniť mená aj dvakrát. "Oni totiž vôbec nevedia, ktorý je ktorý," smeje sa režisér. Rovnaká situácia nastala pri "kutilovcoch" Karčim a Lajčim. "Ako sa volám?" spýtal sa uprostred nakrúcania Dano. No a lepšie na tom nie sú ani superatléti Meky a Feky. "Meky je Peťo a Feky Roman," má vo veci jasno aspoň prísna trénerka Edita Papeky, alias Petra Polnišová.

Kto je pán Vojtek? Pokiaľ ide o mená, vyriešiť treba ešte jednu vec... Všimli ste si? Dano Dangl často cez obrazovku zdraví istého pána Vojteka. A nikdy nevysvetlí, o koho ide... "To neprezradíme," zahmlieva najprv Dano, no vzápätí z neho vylezie. "Je to náš veľký ctiteľ a zároveň koordinátor našej práce." "Je to človek z STV, ktorý dohliada na to, aby sa v programe neobjavovali vulgárne slová," dodáva Karol Vosátko. Téma vulgarizmy je v prípade S.O.S. pomerne horúca, keďže relácia za nevyberaný slovník vyfasovala aj mastnú pokutu 100-tisíc korún. "Bolo to za slovíčko dzigať," vysvetľuje Karol. "Už sa ale snažíme krotiť. Nikde nie je presne definované, čo je vulgarizmus, takže tá pôda, na ktorej môžeme ublížiť či už sebe, alebo STV, je obrovská. V jednej scénke sme nedávno mali slovo drbe a nakoniec sme ho radšej nahradili slovom švitorí. Rozmýšľame, že všetky vulgarizmy vynecháme a nahradíme ich rýdzo slovenskými blbosťami, ako straší v hlave, padol z višne..." hovorí Dano. Problém je však v tom, že v rozhovore dvoch nebezpečných mafiánov Farkašovcov sa šťavnatým nadávkam celkom vyhnúť nedá. "Vtedy tam naozaj nemôžem dať: Čo ti šibe? Preto najprv napíšem to, čo sa hodí a neskôr sa na pľaci radíme, čo s tým," vysvetľuje väčšinový scenárista S.O.S. Dano Dangl.

Super postavičky

Medzi divákmi sú v súčasnosti jednoznačne najpopulárnejší Edita Papeky, Farkašovci a Pomáhajbo. Práve preto ich tvorcovia "neobsadzujú" do každého dielu. "Nechceme, aby to malo trvácnosť dva mesiace, preto sa tieto postavy snažíme diétne striedať," vysvetlil nám taktiku Dano. "Mesačne musíme spraviť 104 minút S.O.S. Je často veľmi ťažké neopakovať sa, prekvapovať novými vecami. Napríklad Papeky má svoju schému a už vlastne divákov veľmi neprekvapujeme niečím novým. Ak by išla každý týždeň, tak by to stagnovalo," dodáva Karol Vosátko. K mimoriadne vydareným postavičkám patria aj porotcovia zo SuperStar či niektorí súťažiaci. "Diváci nám písali, že sa im veľmi páčia. Rozhodli sme sa však, že teraz porotcov minimálne pol roka nepoužijeme, pokiaľ nebude ďalšia SuperStar. Myslím však, že napríklad Robot Cvikla sa objavovať bude," prezrádza Dano. Možno ste si všimli, že v S.O.S. sa objavila aj paródia na Mojsejovcov. Bolo to prvý a posledný raz? "Uvidíme," záhadne odvetí Dano. Keď sme už pri postavičkách, určite ste si v záberoch okrem štvorice hercov všimli aj množstvo nadšených amatérov. "Myslím, že zo štábu už hral takmer každý. Produkčný, asistentka réžie pani Lidka, maskér Jožko," vymenúvajú tvorcovia. Veľký úspech má aj unudená trojica, ktorá sa občas objaví v publiku, napríklad v spomínanej Vadkerti talkshow. "To sú naši normálni zaplatení komparzisti," dodáva Dano.

Turné?

A pozor, pre najvernejších fanúšikov máme na záver jedno prekvapenie! S.O.S. sa možno v dohľadnom čase vyberie na turné po Slovensku. "Je to v prípravnej fáze. Veľmi optimistické je uvažovať o septembri," dodáva Dano.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu