Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Grafity vymenil za obrazy

Diela Prešovčana Daniela Hlavku (27) zatiaľ nemajú meno. Zobraziť galériu (8)
Diela Prešovčana Daniela Hlavku (27) zatiaľ nemajú meno.

PREŠOV - Namiesto grafity už tvorí obrazy. Výtvarník Daniel Hlavka (27) sa umeniu začal vážnejšie venovať len pred piatimi rokmi. Dovtedy ho mnohí poznali iba ako výtržníka, ktorý so sprejom v ruke ničí múry prešovských domov.

"Aj vtedy som sa však snažil, aby to neboli obyčajné čarbanice. Chcel som im dať ducha," spomína na svoje výtvarnícke začiatky D. Hlavka. Potom Prešov opustil a hľadal obživu v susedných Čechách. Aj tam sa však usiloval uplatniť v odbore, ktorý má k umeniu blízko - v reštaurátorstve. "Podieľal som sa napríklad aj na obnove zámku v dedine Bečvary neďaleko Prahy, ktorý kúpil spevák skupiny Lucie Robert Kodym," prezradil Prešovčan.

Umeniu sa začal vážnejšie venovať po návrate do rodného mesta. "Maľujem to, čo cítim. Netreba za tým hľadať nejaký zámer," vysvetlil mladý muž. Možno aj preto jeho obrazy nemajú zatiaľ žiadne meno. "Pomenujem ich až po diskusii s priateľmi podľa toho, čo budú v mojich dielach vidieť," vraví. Už samotný materiál, na ktorom tvorí, sa však v niektorých prípadoch líši od bežných podkladov. Jeden z obrazov je napríklad namaľovaný na obruse, ktorý kedysi slúžil na Veľvyslanectve Československa v Bulharsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu