Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Šangri-la alebo peklo na zemi?

Fotka z výstavy
Fotka z výstavy

BRATISLAVA – Vo štvrtok 30. apríla 2009 o 18.00 h sa uskutočni ďalšie sprievodné podujatie k výstave Šangri-la. India – Nepál – Tibet – Bhután v Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábr. 2 v Bratislave. V rámci Cestovateľských štvrtkov sa návštevníci výstavy dozvedia od doc. Martina Slobodníka viac o vnímaní Tibetu v západnej a východnej kultúre.

Šangri-la alebo peklo na zemi? Obrazy Tibetu na Západe a na Východe – to je názov prednášky vedúceho Katedry jazykov a kultúr krajín východnej Ázie doc. Mgr. Martina Slobodníka, PhD., ktorý návštevníkom výstavy predstaví rozličné, často protichodné obrazy Tibetu, ktoré vypovedajú viac o Západe, resp. Číne ako o samotnom Tibete.

Napriek svojej odľahlosti vzbudzoval Tibet a jeho kultúra záujem Európanov už dlhé storočia. Počnúc európskymi misionármi a cestovateľmi z 13. storočia sa do Európy začali dostávať informácie o Tibete. Koncom 19. storočia sa Tibet stáva objektom fascinácie Európanov hľadajúcich v Ázii mystické učenia. Obraz Tibetu ako pozemského raja Šangri-la sa stal tradičným stereotypom pozitívneho vnímania Tibetu na Západe. Na východe euroázijského kontinentu prichádzala do kontaktu s Tibetom Čína, kde sa od 7. storočia vytvárali rôznorodé, negatívne i pozitívne, obrazy Tibetu. V posledných desaťročiach dominuje najmä propagandou vytvorený obraz tradičného Tibetu ako pekla na zemi, ktorý ma legitimizovať čínsku prítomnosť v Tibete.

Prednáška otvorí maratón pravidelných štvrtkových podujatí pod názvom Cestovateľské štvrtky, v rámci ktorých sa bude možné každý štvrtok od 18. 00 h stretnúť s odborníkmi na oblasť Himalájí, ako aj s cestovateľmi, ktorí majú z týchto končín sveta pozoruhodné osobné zážitky a skúsenosti.

Vstup na prednášku len so vstupenkou na výstavu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu