Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Areál chátrajúcej bane v Košiciach privítal laserovú šou

KOŠICE - Svetelno-hudobnú šou Zone 13 mohli v sobotu obdivovať Košičania v areáli bývalej magnezitovej bane. Nevyužívaný priestor bane Bankov sa tak po prvý raz stal miestom kultúrneho podujatia pre širokú verejnosť. Od šiestej hodiny večer na návštevníkov čakali diela land art umelcov, koncerty, svetelná projekcia na budovách a najsilnejší laser v Európe.

Ten tri hodiny osvetľoval oblohu nad mestom. Akcia slúžila ako predstavenie projektu premeny opustenej bane, z ktorej by mal vzniknúť priestor poskytujúci nekomerčné umenie, povedal organizátor podujatia Slavomír Szabadoš. Areál v priebehu noci navštívilo cez tritisíc návštevníkov, ktorých v časových intervalov presúvala kyvadlová doprava medzi mestom a areálom.

Projekt bane Bankov vznikol v kancelárií kandidatúry mesta na titul Európskeho hlavného mesta kultúry 2013, a aj keď priestor je veľmi náročný na zorganizovanie takej akcie, s pomocou mesta sa to podarilo, vysvetlil Szabadoš. Samotnú land art výstavu pripravovali umelci z Poľska, Čiech a Slovenska viac ako týždeň. Výsledkom bola séria interaktívnych diel, ktorých súčasťou sa počas podujatia stávali aj návštevníci.

Povrchovú a podzemnú ťažbu na bani Bankov ukončili koncom 90. rokov minulého storočia. Odvtedy sa väčšia časť areálu nevyužíva a postupne začala chátrať. V súčasnosti sa budúcnosť bane Bankov spája s kandidatúrou mesta na titul Európske hlavne mesto kultúry. V prípade úspechu sa areál bane bude využívať ako post industriálny priestor pre kultúrne aktivity.



Areál chátrajúcej bane v Košiciach oživila laserovú šou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu