Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Sprístupnili osobný archív Normana Mailera

Americký spisovateľ Norman Mailer Zobraziť galériu (2)
Americký spisovateľ Norman Mailer (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Osobný archív známeho amerického spisovateľa Normana Mailera vo štvrtok sprístupnili verejnosti v centre Harry Ransom Humanities Research Center na texaskej univerzite.

Mailer, ktorý zomrel v novembri minulého roku, predal archív centru v roku 2005 za 2,5 milióna dolárov (v prepočte asi 56,7 milióna slovenských korún). Trvalo dva roky, kým osobný archív s viac ako tisíc škatuľami rukopisov, listov, magazínov, kresieb, fotografií a ďalších vecí roztriedili a sprístupnili vedcom, výskumníkom a verejnosti.

"Cieľom Normana Mailera bolo napísať veľký americký román. Pravdepodobne to nespravil," uviedol riaditeľ Ransomovho centra Thomas Staley. "Jeho záľuba v kultúre, občas bojovná a prehnaná, ale vždy zaujímavá, z neho spravila dominantnú literárnu a kultúrnu osobnosť," dodal Staley.

Archív obsahuje materiály od 30. rokov 20. storočia až po rok 2005. Nachádza sa v ňom aj niekoľko nepublikovaných diel, od scenárov a krátkych príbehov až po román No Percentage, ktorý Mailer napísal ako študent harvardskej univerzity. Zbierka obsahuje približne 40-tisíc listov od rodiny, iných spisovateľov a významných osobností, vrátane Allena Ginsberga, Aldousa Huxleyho, Muhammada Aliho a Johna Lennona. Spisovateľovi fanúšikovia v nej nájdu aj dva príbehy, ktoré Mailer napísal ako 8 a 11-ročný. Vďaka spisovateľovej matke, ktorá si odkladala takmer všetky veci, sa v archíve nachádzajú aj materiály od účtovníkov a právnikov alebo účty za opravu auta. "Jeho mama uchovávala všetko. Bola presvedčená o jeho genialite," uviedol Staley.

Podľa hlavného archivára centra Steva Mielkeho obsahuje archív aj niekoľko prekvapení, hoci Mailerov život bol verejnosti dobre známy. Osobný telefónny zoznam obsahuje aj čísla zakladateľa Playboya Hugha Hefnera, aktivistky za ženské práva Glorie Steinem, herca Montgomeryho Clifta a spisovateľa Trumana Capoteho. Mailerov archív je najväčšou zbierkou spisovateľa v Ransomovom centre, ktorý je podľa odhadov hodný miliardy dolárov (v prepočte asi 22,7 miliardy slovenských korún).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu