Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Hotovo. Schlusss...

Miro Noga Zobraziť galériu (6)
Miro Noga (Zdroj: L+S)

BRATISLAVA - Prvou premiérou jubilejnej sezóny 2012 – 2013 bude brilantná monodráma uznávaného rakúskeho dramatika Petra Turriniho HOTOVO. SCHLUSSS... Text pre Štúdio L+S preložil znalec tvorby nemecky píšucich dramatikov, Martin Porubjak, ktorý sa navyše s Turrinim osobne pozná.

Hru režíruje Eduard Kudláč, predstaviteľ mladšej režisérskej generácie na Slovensku. Je to jeho premiéra na scéne Štúdia L+S. Naopak, inscenácia je veľkým návratom pre vynikajúceho herca Mira Nogu, ktorý v Esku roky hrával. Každá monodráma je obrovskou hereckou príležitosťou pre herca, ktorý je na javisku sám; s textom, emóciami, je ako súčasť scény a atmosféry, je partnerom divákov. Autorkou scény a kostýmov je divadelná výtvarníčka Eva KudláčováRácová. Premiéra je naplánovaná na sobotu 29. septembra 2012.

Na premiéru sme pozvali aj autora, ktorý žije striedavo vo Viedni a v rakúskom mestečku Retz blízko Znojma. Odpísal, že žiaľ, pracovné povinnosti mu to tentokrát nedovoľujú, ale rád si príde predstavenie pozrieť na niektorú z repríz. Okrem iného tiež napísal: „...Môže to byť jedine dobré predstavenie, keďže preklad pochádza od môjho starého priateľa Martina Porubjaka; a to je úžasný chlapík!...“

Hra dáva množstvo otázok. Čo všetko môže prebehnúť v hlave muža, ktorý sa rozhodne skoncovať so životom? S revolverom v ruke napočíta do tisíc a potom... Obzerá sa späť, hodnotí to, čo prežil, súdi sám seba. To všetko s obrovskou dávkou humoru a nadhľadu. Inak to ani nejde.

Dramaturg, prekladateľ a režisér Martin Porubjak o dramatikovi Petrovi Turrinim:

Peter Turrini (٭26. 9. 1944) je jedným z najznámejších a najhranejších súčasných po nemecky píšucich dramatikov. Žije v malebnom vinohradníckom kraji v rakúskom mestečku Retz, iba naskok od Znojma. Je synom rakúskej matky a talianskeho otca - vynikajúceho stolárskeho majstra, ktorého však rakúski starousadlíci v korutánskom mestečku St. Margarethen nikdy neprijali medzi seba. Aj to ovplyvnilo sarkastický a kritický postoj Petra Turriniho k Rakúsku a Rakúšanom a zaradilo ho k takým provokatívnym autorom, akými boli či sú Thomas Bernhard, Peter Handke, Wolfgang Bauer, Felix Mitterer, Elfride Jelineková.

Peter Turrini zažil typickú búrlivú mladosť v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Študoval na obchodnej akadémii v Klagenfurte, vystriedal pestrú škálu zamestnaní: bol zlievačom pri vysokých peciach v Linci, obchodným zástupcom firmy Olivetti vo Viedni, „copy-writerom“ americkej reklamnej agentúry vo Viedni, barmanom a hotelovým manažérom v Taliansku, pomocným robotníkom v Nemecku a na konci študentských rokov žil v kolónii hippies na ostrove Rhodos.

Od sedemdesiatych rokov žije ako slobodný spisovateľ, básnik, scenárista a dramatik vo Viedni a v Retzi. Získal viacero literárnych ocenení, najvýznamnejšia je cena Gerharta Hauptmanna v Berlíne (1981).

Na Slovensku inscenovali jeho hry Šialený deň (SND, 1996), Lov na krysy (divadlo Ludus, 2000), Hviezdoslav v sexshope (Grillparzer im Pornoladen, Malá scéna STU, 2011), v Národnom divadle v Prahe hrala Emília Vášáryová spolu s Bronislavom Polloczekom v slovensko-českej inscenácii Josef a Mária (2006), režsiéri Martin Huba na VŠMU a Juraj Nvota v divadle Korzo 90 sa chystali uviesť – ale napokon neuviedli – Turriniho hru Môj Nestroy, kde sa slávny viedenský dramatik a herec ocitne po predstavení v Bratislave, dokonca vo väzení, čo nie je Turriniho fikcia, ale historická skutočnosť. Na rozdiel od Nestroya Turrini v base nesedel, hoci niektorým jeho krajanom by sa to zrejme aj páčilo.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu