Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Čítanie z Knihy mŕtvych: Spomienka na obete holokaustu

(Zdroj: SNM-MŽK)

BRATISLAVA - Slovenské národné múzeum, Múzeum židovskej kultúry pripravilo po štvrtýkrát podujatie čítania mien obetí holokaustu zo Slovenska. Spôsobov ako si pripomínať holokaust, ako o ňom hovoriť a ako si uctiť pamiatku tých, ktorí boli zavraždení v období druhej svetovej vojny je množstvo a žiaľ nie vždy sa dobre myslená iniciatíva stretne s pozitívnou odozvou. Spomínať na hrôzy a utrpenie, nikdy nezabudnúť a nedovoliť zabudnúť je jeho poslaním.

Čítanie mien obetí holokaustu Knihy mŕtvych sa bude konať dňa 9. septembra 2012 o 17.00 hodine v historickej budove SND na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Široká verejnosť je tiež pozvaná na návštevu Slovenského národného múzea, Múzea židovskej kultúry, ktoré otvorí svoje brány pri príležitosti Európskeho dňa židovskej kultúry v nedeľu 2. septembra 2012 v čase od 10.00 – 14.00 hodiny.

"Čítanie jednotlivých mien zavraždených je pravdepodobne najhlbším spôsobom prežívania takejto spomienkovej udalosti. Každé meno a priezvisko v nás totiž nutne vyvolá predstavu konkrétneho, individuálneho človeka. Každý jednotlivec spomedzi prečítaných mal svoj konkrétny životný príbeh, svoje radosti i starosti, tak ako ich prežívame každý sám. Mal svoje detstvo, mladosť, dospelosť, či starobu a život bol pretnutý, roztrhnutý, zostalo len meno, meno muža, ženy, dieťaťa."

Prečítanie mena je veľmi jednoduchý, no pritom veľmi silný spomienkový akt, ktorý nám dovoľuje pripomenúť tých, ktorých meno nie je vytesané do žiadneho náhrobného kameňa, jednoducho preto, že žiaden hrob neexistuje. Toto je spôsob ako si uctiť ich pamiatku a ako nezabudnúť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu