Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Cestovateľ Rudolf Švaříček: Mám obrovské šťastie na ľudí okolo seba

Rudolf Švaříček Zobraziť galériu (5)
Rudolf Švaříček

Rudolf Švaříček je český cestovateľ, fotograf, horolezec, vodák, potápač a dobrodruh...

Vyštudoval ekonómiu na VTU v Brne. Má za sebou mimoriadne výkony v prieskume extrémnych oblastí a množstvo úspešných výprav a medzinárodných expedícií: Polar 89 (na psom záprahu za polárny kruh), Marco Polo (naprieč Áziou), Hodvábna cesta (rok a pol cez ázijské štáty), Živá Afrika (naprieč Afrikou v module Tatry)...

Autor rýchlo rozpredáva knihu Živá Afrika. Venuje sa hlavne oblastiam, ktoré obývajú izolované etniká, jeho doménou je Indonézia a ostrov Nová Guinea. Absolvoval ojedinelé horské výstupy (český prvovýstup na Carstensz...) Publikuje v českých i zahraničných časopisoch, spolupracuje s Českou televíziou.

Okrem iného je hlavou a dušou festivalu GO KAMERA - filmy, fotografie a publikácie s cestovateľskou tematikou. Od roku 1995 je majiteľom cestovnej kancelárie Livingstone. Nákazu cestovania úspešne prenáša aj na ostatných. Radosť si robí vo svojich kluboch Cestovateľské café Livingstone (Brno, Praha) a Kanibal.

Už niekoľko týždňov máte možnosť sledovať ojedinelý internetový seriál "Tamtamy času",  ktorý vznikol v spolupráci Rudolfom Švaříčkom. Známy cestovateľ je zároveň aj kurátorom výstavy "Tajomná Indonézia – Tamtamy času" v Slovenskom národnom múzeu.

Prvým sprievodným podujatím výstavy Tajomná Indonézia - Tamtamy času je v utorok 20. septembra o 20,00 hod vystúpenie indonézskeho tanečného súboru KIRANA!

Prostredníctvom formuláru môžte začať posielať otázky Rudolfovi Švaříčkovi.

Rozhovor

14:27:00 - otázka od: zuza Chcela by som sa Vás spýtať koľko krajín máte už precestovaných..... Cestovani pro mne neni o pocitani zemi a vytvareni rekordu. Kolikrat jsem v ktere zemi byl je mnohem mene podstatne nez to, co v te ktere destinaci zazivam. Dôlezitejší je poznávání zemí a lidí v nich. Tam teprve vznikají ty spravne pribehy...

14:27:31 - otázka od: Martina Odkedy sa venujete vašej záľube cestovaniu a vôbec všetkému čo s cestovaním súvisí??..... Prvni opravdová velká expedice byla POLAR 88, kdy jsme se psím sprežením, sánemi s devíti psy vyráželi na severní polár. Vypravu tvorili 4 Češi, 2 Rusové a slovenský lékar, mrazy ke 40 mínus... Tehdy jsem si rekl, že všechny další expedice už by meli byt za teplem. Vetsina soucasnych expedic se odehrava v oblastech kolem rovniku. I kdyz i zde casto narazime na snich. Primo na rovniku jsou treba me oblibene Ruwenzori na hranicich Kongo Uganda, Mont Kena, Killimandzaro, Elgon, Cotopaxi ale take ledovce na Nove Guinei - Carstenz, Mandala...

14:29:07 - otázka od: Marek Ako často do roka ste doma??? Velkou vetsinu roku jsem v zahranici, doma v Cechach jsem tak 3-4 mesice? Cestovani je pro mne o stalem teseni a zmenach. Kdyz jsem doma, tesim se na pristi expedici, kdyz jsem venku, tesim se na oslavy navratu. Zivot je vlastne jedno velike slaveni:)

14:32:03 - otázka od: jana pan svaricek, chcela by som vas pozdravit a podakovat za krasnu vystavu v snm. ako dlho vam trvala jej priprava?? dakujem za odpoved Jsem rad, ze i vam se vystava libi. Pomahalo s ni obrovske mnozstvo skvelych lidi. Kazda nova expozice mi jako dalsi bonus nadeluje nove zajimave osobnosti. Dalsi zajimavy rozmer putovani vystavy... Bratislava je v tomto mimoradne povedena. Pro Slovaky a Slovenky mam velkou "uchylku", ted si je mohu konecne poradne uzit. Navic Bratislava je super mesto.

14:34:25 - otázka od: Lucia Dobrý deň pán Švaříček, chcem sa spýtať, ste ženatý??? Mam kratkodobou znamost, zijeme spolu asi 20 let. Partnerka je mozna vetsi cestovatelka nez jsme ja. Prozila a prezila se mnou nekolikrat i narocnou Novou Guineu a i tam vycnivala svoji sikovnosti. Spolecne mame CK Livingstone, ktere je asi zivotnim pojitkem. Prave na ni nejvice pozoruji zmeny, ktere cestovani prinasi.

14:36:21 - otázka od: johny zdravim. mate super zivot:))) Ani ja si nestezuji:) Nekdy mam az vycitky proc zrovna ja mohu vest tak naslapany a spokojeny zivot. Obcas mivam na cestach az navaly blaha kdy se mi chce ze silneho prozitku kricet. Mam pocit, ze venku na cestach se da za jeden den prozit vice nez doma za mesic.

14:40:41 - otázka od: katinka dobry den. chcela by som vediet, ktora krajina vam najviac ucarovala a preco. Kdybych mel jmenovat kontinent vyhraje to Afrika. Zajimava je cela, ale protoze je pro mne vsechno o lidech, mam nejradeji Etiopii, ktera je nabita kolem reky Omo zajimavymi etnickymi kmeny. Kdyz mam uvest jednu zemi, jednoznacne vyhraje Indonezie pro svoji pestrost a ruznorodost. Od Sumatry se slony a tigry, pres Javu s nosorozci a leopardy az po Novu Guineu s australskou vegetaci, klokany, jezurou, kasuarem... Stejne promenlive je mnozstvi kultur. Budhizmus, hinduizmus, bali-hindu, islam, krestanstvi a hlavne animizmus, ktery me samozrejme zajima nejvice.

14:43:02 - otázka od: Ivana Chcela by som sa spýtať koľko krát ste navštívili už Indonéziu??? Pocet navstev Indonezie je v desitkach (cca 40?). Prozil jsem zde nascitane nekolik let, ale o tom pocitani to opravdu neni. Dulezite je poznavani a prozitky. Za ta leta se snazim stale lepe prokousavat jazykem, rozumet lidem i jejich pribehum v souvislostech.

14:55:00 - otázka od: alica pan svaricek, da sa vasa kniha tamtamy casu kupit aj na slovensku????? citala som jej casti na internete a je to super!!! Prvni vydani knihy Tamtamy casu jsme krtili v prazskem Narodnim muzeu. Za dva tydny byla kniha vyprodana. I nasledujici dve vydani jsou rozebrana. Posledni vytisky jsou k dispozici u nas v CK Livingstone (Brno) anebo prave na vystave Tajemna Indonezie - Tamtamy casu nyni v Slovenskom narodnom muzeu v Bratislave na Vajanskom nabrezi. V obou projektech zaciname historii setkani legend Hanzelka, Zikmund. Tito panove se dostali na Novou Guineu v dobe kdy jsem se ja narodil. Z jejich cesty vznikl uzasny material, ktery pro sve citlive tema nemohl byt drive publikovan. Nejplodnejsi cesky autor Miroslav Stingl (vydal neuveritelnych 16 milionu vytisku) resi v knize i na vystave tak zajimava temata jako je sex, milovani, erotika, lovci lebek, kanibalizmus, umeni... Ja prinasim do projetku vysledky poslednich expedic, tedy pronikani do nitra ostrova Nova Guinea k nejtajemnejsim kmenum, ktere ziji unikatne na stromech. Etnika zde maji zcela odlisne zvyky, ritualy, tradice. Nad nekterymi zustava rozum stat. Je zde stale jeste to, co se uz jinde na planete nalezt neda. Svet, o kterem jsme si mysleli, ze uz neexistuje. Protoze moji druhou obrovskou laskou jsou hory, postupne jsme vylezli na vsechny nejvyssi vrcholy ostrova Nova Guinea. Nektera mista jsou v mapach stale v bile zone s napisy relief neznamy. Bila mista byla uz na jinych mistech planety asi vymazana. Asi jen Guinea stale disponuje podobnymi kouzly.

15:05:48 - otázka od: elvis spolupracovali ste s niektorymi dalsimi dobrodruhmi, ci horolezcami? napriklad barabasom, ondrejovicom (beckom) alebo, co ja viem, zolom demjanom? Posledni leta na expedice casto vyrazime spolecne s Palom Barabasom. Spolu jsme prozivali Afriku, Aconcagu, velkou jizdu Argentinou, pri ktere jsme meli moznost poznat se vice nez na dren. Cestovali jsme stale jen ve dvou, prozradili jsme si na sebe vice nez vsechno a nikdy jsme se nestihli ani poskorpit. Uz toto same je slusny vykon. Palo byl se mnou i na Nove Guinei u stromovych lidi i na nejvyssich ledovcich Ngga Pullu. Zazitky odsud samozrejme prebijeji vsechno ostatni drive prozite. Vysledky naseho spolecneho "blbnuti" muzete posoudit v prave dokoncenem filmu PURURAMBO ci v pristim filmu o vystupu na magicky Carstenz. Hodne jsem prozil s Petrom Hamorom, spolu jsme udelali slovensky i cesky prvovystup prave na Carstenz. Peter je zcela vyjimecny clovek. Takovych osobnosti jako je on tady moc nebeha. Vynikajici horolezec, inteligentni spolecnik i dobry clovek. Navic vladne sveraznym humorem, ktery zvlaste v kritickych momentech dokaze ocenit. Jako skvely psycholog me vzdy nenapadne zduraznoval roli vedouciho, coz samozrejme fungovalo jako mocna psychologicka berla. At jsme byli kdekoliv, uzili jsme si to. Blizky vztah mam i ke spouste dalsich skvelych Slovaku, Vlado Zboja, Becko, Peter Valusiak, Laco Gulik...

15:16:18 - otázka od: elvis ako sa vam dari sklbit vsetky vase zaujmy? predsalen horolezectvo, cestovanie, dobrodruzstvo, fotografia i zaluby pod, ci na vode zaberu mnozstvo prostriedkov, financnych, casovych, fyzickych i dusevnych... keby ste sa mali oznacit za profesionála v niektorom zo spominanych konickov a povolani, v ktorom by to bolo na prvom mieste? Mam obrovske stesti na lidi kolem sebe. Ty spatne snad vubec nepotkavam. Tym, ktery tvori Livingstone, je mimoradne silny a spolehlivy. Diky tomu mohu dnes z cestovni kancelare ukrocit vyrazne dal. Stihame nataceni filmove Cestomanie, drive pro CT, dnes pro TV Nova. Nataceni mi prinasi spoustu novych prozitku, s kamerou se dostavame dale nez obvykle. Tesi mne obrovska volnost, se kterou si mohu vybirat destinace kde budeme natacet priste. Poji se mi zde nekolik veci zaroven. Tocime filmy, ja si mohu z vysledku psat sve knihy i pripravovat fotografie pro kalendare, knizni pruvodce i vystavy. Mezi expozicemi dnes vycniva Tajemna Indonezie. Na lidi mam stesti nejen v Livingstone ale i celkove v osobnim zivote. Ze vseho dohromady mam dobry pocit... Mam-li se nazvat v necem profesionalem tak asi v "pachani ostudy":)) Ta mi jde hodne dobre...

15:24:52 - otázka od: Marta Dobry den chcela by somsa spytat ci ste jedol niekedy na vasich cestach jedol aj daake exoticke zvieratka ak hej tak ake Asi zarmoutim vsechny ochranare Greenpeace i dalsi bojovniky za prirodu. Pri zivote s domorodci jsme nuceni ochutnat i tak exoticke zalezitosti jako je treba kasuar prilbovy (coz je guineiska obdoba pstrosa, emu, ci nandu). Mambruk - holub kralovsky je nadherny ptak s nadychanou levandulovou korunkou. I on chutna znamenite... Mame-li zit stejny zivot jako domorodci, jime to, co oni. Zakony dzungle jsou krute, aby prezili, jedi to, co ulovi, co jim nadelila matka priroda. Slovy ornitologu maji nektere nase vecere hodnotu kolem 100 tisic. Mame-li ale prezit, nemuzeme se vyrazne lisit od domacich. Krute je, jak rychle se u domorodcu meni hracka v jidlo. Kakadu nebo kuskus, se kterym se jeste pred chvilickou nezne mazlili se vzapeti stava pokrmem. Podobne krutych okamziku jsme zazili - bohuzel?- celou radu. Nemusime vsak jit vzdy do vseho. Kmen Kombaj, napriklad, micha larvy s mozky zabitych nepratel. Ochutnali jsme jen ty larvy...

15:33:01 - otázka od: lucia preco ste zacali pisat o cestovani ? mali ste nejaku inspiraciu..alebo ako vzniklo vo vasej hlave pisat o nccestovani? dakujem Moje prvotin Africky dennik - Ziva Afrika popisovala devitimesicni prujezd Afrikou expedicni Tatrou 815 a jeepem. Pri prujezdu Stredni Afrikou jsme zazivali opravdu neuveritelne veci. Hlavne zazitky z Konga od Pygmeju, kmene Bambuti mne hodne nahlodali. Tady se opravdu zastavil cas. Podobna expedice se dnes opakovat neda. V techto castech jde Afrika proti casu, Evrope se spise uzavira. Diky specielnimu expedicnimu modulu s lednici, sporakem, svareckou, ultralightu a dalsim vymozenostem techniky, jsme byli pro domorodce v roli bohatych americkych strycku. Na svet jsme se divali nekdy jakoby z akvaria. Mezi nami byla casto prilis patrna izolace dvou odlisnych svetu. Supertechnika polepena samolepkami 80 sponzoru nas stavela do pozice podivnych bohacu projizdejicich "jejich" Afrikou. Od onoho roku 1984 se do Afriky opakovane vracim, samozrejme jinak. Afrika je obrovska laska, ktera take nejde odlozit. Tenkrat jsem opravdu primo na expedici klepal do psaciho stroje a z autentickych zapisku vznikla kniha, ktera se rychle vyprodala. Pribehy nastesti pokracuji jinde, cestovani pro mne stale neni JEN o psani, ale hlavne o zazivani a prozivani.

15:36:47 - otázka od: Rado Krajci Ahoj Rudo, chcel by som sa ta opytat ktore miesto mas najradsej, viem, ze je tazke sa rozhodnut medzi Afrikou a Novou Guineou.. a este nieco, ktore pohorie a ktory kmen ta najviac fascinuje? Zdravi Ta Rado K. PS: Dbes sa snad uvidime.. Vis, ze mam tech lasek spoustu a nedokazu zustat u jedne. Tesim se urcite vecer na nasem Indonezskem veceru v narodnom muzeu.

15:36:47 - otázka od: jano V ktorej krajine by ste sa dokázal usadiť natrvalo a povedať si dosť tu ostávam samozrejme okrem rodnej zemi. Jsem silny patriot, patrim do Cech. Zivot zde mi plne vyhovuje, vnimam vsechna pozitiva, prestoze u piva to nekdy muze vypadat jinak.

15:39:30 - otázka od: Martina Ako je mozne, ze sa Vam podarilo priviezt na Vasu vystavu take neskutocne mnozstvo exponatov, neboli problemy s dovozom mumie a ludskych lebiek? dakujem za odpoved. Vsechny predmety na vystave Tajemna Indonezie jsou originaly, vcetne lidskych lebek. Jedinou replikou je prave ona mumie, kterou mi pomohli vytvorit kamaradky z divadla. Kuriozni je, ze i nejvetsi odbornici podlehli iluzi - a je tomu tak spravne- ze jsme do Cech provazeli vyuzenou lidskou bytost. Holky asi odvedly dobrou praci...

15:41:54 - otázka od: Silvia Vzal by ste ma na budúcu expedíciu zo sebou ? je mi jedno kde( p.s.:som poslušná) Kdyz slibis, ze nebudes vyrazne zlobit, zkus se ozvat. Zacni trenovat sukenku z travy a kokosove orechy...:)

15:43:35 - otázka od: pepo z vlkovec zdravicko, aky doping povoleny aj nepovoleny pouzivate na cestach ked ste uz ko, nohy neposluchaju a dusa place? Alkoholova profilaxe funguje vsude na svete. Nejdulezitejsim dopingem je urcite vira ve zdar akce a stala zvedavost.

15:45:20 - otázka od: Eva Prosim o Informaciu, či dnesny Indonezsky vecer je len pre pozvanych hostí, alebo aj pre verejnost. Akce je urcite pro vsechny, nejen zvane diplomaty. Tesim se, ze se potkam prave s Evou. Z guinejskeho raje?

15:46:51 - otázka od: Milan Dobrý deň, pán Švaříček, sú na trhu dostať Vaše cestovné dobrodružstvá spracované na VHS alebo DVD nosičoch? Ak nie, uvažujete s ich publikovaním? Za dva týdny by snad film Lide v korunách stromu mel byt k dispozici na DVD

15:48:41 - otázka od: Mato Dobrý deň, chcem sa Vás spýtať či plánujete výstavu robiť aj v iných mestách Slovenka - konkrétne v BB ? A ešte by ma zaujímalo koľko cudzích jazykov ovládate ? Ďakujem. Jako pristi destinace vystavy se rysuji Kosice. Je ostudou, ze jsem tam dosud nikdy. Tesim se, ze v Kosicích dozeneme zameskane!

15:51:43 - otázka od: Gabriel Citili ste od malicka tuzbu po cestovani a poznavani krajin, alebo sa to proste "udialo"? Beha nas po planete 6 miliard a nastestí se vsichni lisime. Tou moji úchylkou je cestování. Stále mi prijde, že nic lepšího tam nahore zatím nevymysleli!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu