Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ples v opere: Začala najprestížnejšia spoločenská udalosť roka!

Vyzdobená historická budova SND
Vyzdobená historická budova SND

BRATISLAVA - Plesová sezóna sa dnes oficiálne začala. Odštartoval ju jubilejný X. Ples v opere, ktorý sa každoročne koná v budove Slovenského národného divadla (SND).

Pompéznu udalosť slávnostne otvorilo špeciálne hudobné číslo. V podaní ôsmich mladých slovenských muzikálových hviezd zaznela krátko po 20:00 narodeninová skladbu. Tú Ján Štrasser napísal práve pri príležitosti okrúhlych narodenín jedného z najprestížnejších udalostí roka na Slovensku.

Po príhovore hostiteľa, generálneho riaditeľa Orange Slovensko Pavla Lančariča a riaditeľa Opery SND Pavla Smolíka nasledoval tradičný úder na gong, ktorý je už symbolom oficiálneho začiatku plesovej sezóny na Slovensku. Aktu sa zhostila tohtoročná Hviezda večera, svetoznáma popová speváčka Lisa Stansfield, ktorá takto uvádzala Ples v opere aj v roku 2004.

V rámci otváracieho ceremoniálu zaznela tiež úvodná ária, ktorú zaspieval svetoznámy tenorista Ramón Vargas a sólista Opery SND Miroslav Dvorský, pričom následne pridali aj spoločný duet. Slávnostným večerom bude prominentných hostí sprevádzať slovenská herečka Zdena Studenková.

Hostia oslávia desiate narodeniny Plesu v opere vo výnimočne slávnostne vyzdobených priestoroch SND. Architekt a scénograf Miloš Pietor sa rozhodol, že dominovať bude kráľovský kvet – ruža. Prominentov čaká aj bohatý program, zabavia sa pri tónoch najväčších hitov skupiny Elán, Mira Žbirku, Davida Kollera s kapelou či skupiny Björn again. O zábavu v Restaurante Opera sa budú starať Cigánski diabli a Sisa Sklovská. O polnoci vystúpi tiež Hviezda večera Lisa Stansfield.

O kulinárske kreácie pripravené špeciálne pre jubilejný ročník sa postaral šéfkuchár Ladislav Vavro. Jedinečné menu podávané v priestoroch Restaurantu Opera vyčaril šéfkuchár Lars Sjôstrand zo Švédska. Prominenti si tak budú pochutnávať na kráľovskom krabovi s baby špenátom, marinovanom fenikle a granátovom jabĺčku alebo na tataráku z jemne údeného lososa so sezamovým olejom či na prepeličom vajíčku v zlatej škrupine.

O pohodlie hostí sa stará 29 kuchárov, 110 čašníkov, 10 barmanov a 30-členný pomocný personál. Pripravených je pre nich 7 500 tanierov, 6 500 súprav príborov a 11 500 pohárov. Historicky prvý Ples v opere sa konal v roku 2001. Vďaka nemu sa Bratislava stala súčasťou trojice stredoeurópskych metropol Budapešť – Viedeň – Bratislava, ktoré sa môžu pochváliť „pestovaním“ vlastných operných plesov. Počas ostatných ročníkov si Ples vytvoril viacero tradícii ako otvárací ceremoniál, Hviezda večera, plesová kapela či tematické zameranie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu