Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Nezabudnuteľný Swayze: Sedem miľníkov jeho života!

Patrick Swayze Zobraziť galériu (5)
Patrick Swayze

LOS ANGELES - Vizitka amerického herca Patricka Swayzeho, ktorý zomrel v pondelok vo veku 57 rokov na rakovinu pankreasu. S čím sa bude jeho život navždy spájať?

-  Jeho najslávnejšou snímkou bol romantický film Hriešny Tanec (1987), v ktorom hral učiteľa tanca. Tento pôvodne nízkorozpočtový film sa stal vo svojej dobe trhákom a zarobil iba v amerických kinách 64 miliónov dolárov. Vo svete 214 miliónov. Swayze je tiež spoluautorom hitu z tohto filmu She´s Like the Wind. V roku 2004 si zahral aj vo filme Hriešny tanec 2.

- Najväčším kasovým trhákom bola komédia Duch (1990), v ktorej hral po boku Demi Moorovej a Whoopi Goldbergovej, ktorá vďaka tomuto filmu získala ako prvá herečka čiernej pleti Oscara za vedľajšiu rolu. Film v USA zarobil v kinách viac ako 217 miliónov dolárov. Vo svete potom 505 miliónov.

- Srdcia mnohých divákov (a hlavne žien) dobyl Swayze ako Orry Main zo známeho seriálu Sever proti Juhu.

- Swayze sa narodil 18. augusta 1952 v americkom Houstone (štát Texas), kde jeho matka, tanečná inštruktorka a choreografka, vlastnila tanečné štúdio. Tam tiež v roku 1970 stretol svoju budúcu ženu Lisu Niemiovú, ktorá si platila lekcie tanca u jeho matky. Patrick sa s Lisou zosobášil v roku 1975. Deti spolu nemali.

- Swayze vyštudoval balet a po účinkovaní na Broadwayi (okrem iného aj ako Danny Zuko v Pomáde) sa prvýkrát postavil pred kameru v roku 1979 vo filme Skatetown. Nakrútil asi 40 filmov ako napríklad Červený úsvit, Oceľový meč, Bod zlomu, Mesto radosti, Listy od vraha či najnovšia rakúska dráma Smrť v horách (2007).


- V marci 2008 Swayze oznámil, že má rakovinu pankreasu. V tlači sa vtedy písalo, že mu zostávajú iba týždne života. Swayze nerezignoval, podstúpil chemoterapiu a experimentálne metódy liečby. Dokonca sa vrátil aj k práci. Nakrútil napríklad televízny seriál The Beast, kde hral hlavnú úlohu veterána FBI, či drámu Powder Blue.

- V jednom z rozhovorov Swayze priznal, že začal veľa piť po smrti svojho otca v roku 1982. Podstúpil viac ako desaťročnú protialkoholickú kúru.



VIDEO: Patrick Swayze - She´s like the wind

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu