Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pohreb Lukavského: Odišiel posledný veľký český herec

Národné divadlo sa lúčilo s Radovanom Lukavským (┼ 88). Zobraziť galériu (5)
Národné divadlo sa lúčilo s Radovanom Lukavským (┼ 88). (Zdroj: BLESK)

PRAHA - Herecký svet sa lúčil s Radovanom Lukavským (┼ 88). Do Národného divadla prišli vzdať hold vynikajúcemu hercovi a pedagógovi, ktorý zomrel 10. marca 2008, stovky jeho kolegov, priateľov a priaznivcov.

Smútočný obrad zahájili tóny z Fibichovej Nevesty messinskej v podaní orchestra českej prvej scény. Jeho členov potom sprevádzali speváci Ivana Kusnjera a Eva Urbanová, v ktorých podaní zaznela jedna z biblických piesní Antonína Dvořáka a záver z opery Rusalka.

Prvý, ktorý si na zosnulého spomenul, bol šéf činohry Michal Dočekal. "Odišiel veľký herec a vzácny človek, ktorý dokázal toho za svoj požehnaný život obdivuhodne veľa," povzdychol si vo svojom prejave. Zosnulého označil za vytrvalého princa českého divadla a kultúry vôbec. Pripomenul, že bol náročný k sebe, v úplne nespochybniteľnej profesionalite, ale i vo svojej ušľachtilosti a noblese.

"Takej cnosti je naklonená máloktorá doba. Majster Lukavský však prežil značnú časť v dobe, ktorá mu vyložene nepriala. O to viac je treba vážiť si jeho príklad a vnímať ho ako odkaz," povedal dojato Dočekal. V mene tých, ktorí mali to šťastie stáť s Radovanom Lukavským na javisku, prehovorila Taťjana Medvecká. "Bol to vážený, obdivovaný, rešpektovaný a múdry kolega a človek," uviedla herečka, ktorú na pódiu vystriedal Václav Postránecký.

"Lúčime sa s posledným veľkým hercom a vlastne i posledným rytierom jednej skvelej éry českého divadla. Ja som vďačný osudu, že som vám mohol byť tak blízko, múdry pán profesor, milý Radovan," poďakoval sa Postránecký. Celé hľadisko vstalo, keď na záver pietneho aktu zaznela štátna hymna. "Zlatou kapličkou" sa následne rozľahol dlhý potlesk, podobný, aký Radovana Lukavského na českej prvej scéne sprevádzal takmer šesdesiat rokov. Tlieskalo sa aj pred divadlom, keď bola rakva v sprievode zvukov smútočných fanfár vynesená z Národného divadla. Ruch na Národnej triede pri Vltave sa v tej chvíli na chvíľu stíšil, doprava sa zastavila.

Popoludní sa v katedrále sv. Víta na Pražskom hrade uskutoční zádušná omša. Kvôli pracovnému zaneprázdneniu ju nebude slúžiť pôvodne ohlásený kardinál Miloslav Vlk, ale biskup Jiří Paďour. Čítať zo Starého i Nového zákona majú Josef Abrhám a Libuše Šafránková. Rakva s pozostatkami zosnulého bude potom uložená do rodinného hrobu.

Radovan Lukavský bol jedným z posledných žijúcich hercov generácie, ktorá na javisko vstúpila v 40. rokoch minulého storočia. Od útleho veku účinkoval na ochotníckych scénach. Vyštudoval konzervatórium a Filozofickú fakultu Karlovej Univerzity. V roku 1946 sa stal členom Mestského divadla na Kráľovských Vinohradoch, na českej prvej scéne pôsobil približne pol storočia.

Zdroj: Blesk.cz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu