Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zomrel český herec Radovan Lukavský

Radovan Lukavský
Radovan Lukavský

PRAHA - Po ťažkej chorobe zomrel v pondelok popoludní vo veku 88 rokov herec Radovan Lukavský. Herecká legenda bola od 19. februára pre problémy so srdcom hospitalizovaná vo Vinohradskej nemocnici.

Napriek tomu, že sa jeho zdravotný stav zlepšoval, musel byť znovu napojený na prístroje. V dopoludňajších hodinách bol z nich odpojený za prítomnosti členov rodiny. Radovan Lukavský bol jedným z posledných žijúcich hercov generácie, ktorá vstúpila na javisko v 40. rokoch minulého storočia. Generácie Rudolfa Hrušinského, Stelly Zázvorkovej či Vlastimila Brodského.

Do Národného divadla prišiel v roku 1957 ako skúsený herec a angažmánu na prvej scéne bol verný až polstoročie. Jeho najznámejšou rolou v Národnom divadle bol Hamlet, v posledných rokoch sa predstavil ako Vodník Ivan v Lucerne.





Donedávna malo Národné divadlo v programe aj hercovu benefíciu. Televízni diváci poznajú Lukavského predovšetkým ako Václava Tháma zo seriálu F.L.Věk. Filmoví fanúšikovia si spomenú na snímky Dědeček automobil (1956), Král Šumavy (1959) a Signum Laudis (1980). V roku 1995 bol pražský rodák vymenovaný za profesora herectva, o rok neskôr prevzal cenu Thália za celoživotný prínos divadlu. Lukavský tiež vďaka hlbokému podmanivému hlasu nadaboval množstvo filmov a dokumentov, známy bol aj krásnym recitovaním poézie.


Zaspomínajte si - Radovan Lukavský s Miroslavom Donutilom:




Hlas Radovana Lukavského si môžete pamätať aj z úvodnej znelky k mysterióznemu seriálu Krajné medze:

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu