Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Michal Dočolomanský: Tu bojuje s rakovinou

Michal Dočolomanský vychádza po ambulantnej chemoterapii z Kliniky pneumológie a ftizeológie. Zobraziť galériu (6)
Michal Dočolomanský vychádza po ambulantnej chemoterapii z Kliniky pneumológie a ftizeológie. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISlAVA - Miláčik národa sa nevzdáva! Napriek zákernej chorobe Michal Dočolomanský (65) stále túži hrať na divadelných doskách. Rakovina pľúc ho však zrejme stojí priveľa síl a tak čoraz častejšie ruší predstavenia.

Pacienti ružinovskej nemocnice ho už pravidelne vídajú na Oddelení klinickej onkológie. Práve tu ho včera zachytil aj fotograf Nového Času. Z nemocnice sa však už herec opäť ponáhľal za svojou najväčšou láskou, do divadla. Práve kvôli svojej životnej vášni zrejme tak urputne bojuje so silným protivníkom...

Napriek tomu, že slovenského herca postihla vážna choroba, naďalej zostáva optimistom. Svoje v živote asi najvážnejšie vyhlásenie sa rozhodol urobiť v stredu pre Nový Čas: „Dnes sú už rôzne možnosti liečby, a keby to aj náhodou nevyšlo, nebudem prvý ani posledný.“

V tom čase ešte stále nebolo jasné, či sa vo večernom predstavení SND v hre Viktora Huga Kráľ sa zabáva umelec objaví. Dočko nakoniec vo štvrtkovej hre chýbal. Podľa divadelných kolegov s nimi v tomto kúsku zvládol len pár predstavení, odvtedy sa na doskách neobjavil. Zaskakovali ho alternujúci herci. Vážne chorý herec si v žiadnom novom titule zrejme ešte istú dobu nezahrá. „V tejto sezóne pán Dočolomanský nebude naštudovávať novú inscenáciu,“ potvrdila nám hovorkyňa Slovenského národného divadla Zuzana Golianová.

Napriek tomu včera Dočkove kroky viedli priamo z chemoterapie v ružinovskej nemocnici do novej budovy divadla. Možno sa šiel dohodnúť na zaskakovaní, len tak pozrieť kolegov, či nadýchať sa milovanej divadelnej atmosféry.

Okolo poludnia však už nasadol do auta a stratil sa v uliciach Bratislavy. „Nemusíte si o mňa robiť starosti a mať zbytočné obavy. Veď dnes ani zajtra sa ešte umrieť nechystám. Liečim sa a verím, že všetko napokon dobre dopadne,“ dodal ešte v stredu večer s optimizmom v hlase Novému Času. Jeho tvár však v týchto dňoch odkrýva aj druhú stranu. Neistotu a strach. Tak ho pred budovou nemocnice a neskôr i divadla zachytil aj Nový Čas.

Na strane veľkého herca stoja v súčasnosti všetci kolegovia a fanúšikovia, ktorí by ho čoskoro opäť radi videli na divadelných doskách. „Samozrejme, stále verím, že Miško sa z toho dostane a jeho organizmus zabojuje proti tejto ťažkej chorobe. Veď ešte vždy je nádej,“ dodal za všetkých Miro Noga.

Kolegovia: Miško, držíme ti palce!


Michal Dočolomanský: Tu bojuje
Zobraziť galériu (6)
Štefan Bučko, herec a moderátor:
- Nikdy sa nesťažoval na zdravotné problémy. Každé predstavenie odohral úžasne. Je to veľký bojovník, úžasný človek a kamarát. Všetci mu držíme palce.
Michal Dočolomanský: Tu bojuje
Zobraziť galériu (6)
Kristína Turjanová, herečka:
- Nevedela som o tom a nič som netušila. Ale je to osobnosť divadelníctva aj filmu a ja mu veľmi držím palce.
Michal Dočolomanský: Tu bojuje
Zobraziť galériu (6)
Stano Dančiak, herec:
- Počul som, že Miškovi Dočolomanskému diagnostikovali rakovinu pľúc, ale neviem k tomu nič viac povedať, pretože som s ním ešte nehovoril. Želám mu, aby sa mu podarilo zbaviť následkov fajčenia. Taký smutný koniec si taký veľký herec, ako je Michal Dočolomanský, naozaj nezaslúži.
Michal Dočolomanský: Tu bojuje
Zobraziť galériu (6)
Miroslav Noga, herec:
- Samozrejme, že sme sa s kolegami v divadle bavili o diagnóze Michala Dočolomanského a boli sme z toho všetci poriadne smutní. Rakovina pľúc je dôsledok fajčenia cigariet, ktoré si on nikdy nevedel odpustiť. Azda bude práve toto akýmsi varovnýmprstom, aby ľudia mysleli na svoje zdravie aj predtým, ako nastanú naozajstné problémy.
Michal Dočolomanský: Tu bojuje
Zobraziť galériu (6)
Soňa Valentová, herečka:
- Vždy som ho obdivovala, že do šesťdesiatky vydržal tak výborne tancovať. Robili sme spolu aj Na skle maľované a naozaj bol vždy vo výbornej forme. O tom, že je to až také vážne, som netušila, ale vždy som ho prosila, aby tak veľa nefajčil. Ale on hovoril, že jemu to neškodí. Tak som tomu aj uverila, lebo bol v dobrej kondícii. Ja som mu vždy hovorila, pozri, ja robím smrť, tá nikdy nestarne. Ale že je to až také vážne, to som sa dozvedela až teraz. My sme priatelia, tak mi povedal, nie je to so mnou dobré. Je mi to ľúto, ale pevne verím, že vybojuje ten svoj boj.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu