Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovenské celebrity vyhlásili boj anorexii

Zhora zľava speváčka Lucia Lužinská, moderátorky Jana Majeská, Adriana Kmotríková, Soňa Müllerová a Zlatica Puškárová Lucia Hablovičová a (dolu zľava) speváčky Zdenka Predná a Anita Soul a moderátorky Veronika Paulovičová a Erika Barkolová. Zobraziť galériu (3)
Zhora zľava speváčka Lucia Lužinská, moderátorky Jana Majeská, Adriana Kmotríková, Soňa Müllerová a Zlatica Puškárová Lucia Hablovičová a (dolu zľava) speváčky Zdenka Predná a Anita Soul a moderátorky Veronika Paulovičová a Erika Barkolová. (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Slovenské celebrity vyhlásili boj anorexii. Od extrémneho chudnutia chcú ostatné ženy odradiť výstavou svojich fotografií, ktoré budú od soboty zdobiť bratislavské nákupné centrum Aupark.

Pre Ligu proti anorexii bez nároku na honorár pózovali aj Mária Kráľovičová, Adriana Kmotríková či Zdenka Predná. "Fotografie 50 celebrít by mali poukázať na problém anorexie pre mňa trošku prijateľnejšou formou, ako bola šokujúca kampaň s extrémne vychudnutou modelkou, ktorá obletela svet," vysvetlila dnes novinárom hovorkyňa kampane Lucia Hablovičová.

Anorektičky často hladujú, alebo naopak po jedle vracajú, preto, aby sa priblížili svojim mediálnym vzorom. Pritom im hrozí zlyhanie orgánov a smrť. Hoci všetky vyfotografované ženy musia o svoju líniu dbať, zhodujú sa, že im chudnutie k úspechu nepomohlo. Lucia Hablovičová, ktorá je známa ako modelka i riaditeľka súťaže Miss Slovensko, si myslí, že žiadna z nich netrpela týmto ochorením. Anorexia totiž vyčerpáva a neumožňuje riadne vykonávať svoju prácu.

Sama naopak v posledných mesiacoch pribrala, čo si priala už dávno, keďže podľa nej vystresovaný a vychudnutý človek nevyzerá dobre. Pritom modelku robila aj v zahraničí, kde jej konkurentky denne zjedli iba jedno jablko. Tvrdí, že u slovenských modeliek sa s anorexiou nestretla.

Moderátorka Soňa Müllerová priznala, že keď začínala moderovať svoju talkshow, dramaturgička jej odporúčala neschudnúť. Aj jej kolegyňa Adriana Kmotríková z televízie JOJ potvrdila, že im nikto chudnúť nekáže. "Televízna obrazovka vraj rozširuje o päť kíl, sú tam asi nejaké hranice, koľko by sme mali mať kíl. Ale to nie je na hladovanie, ja jem veľa," priznala ČTK Kmotríková, ktorá si vraj aj v robote každú hodinu niečo "zobne". Niekedy sa až preje, no očistný deň potom nedodrží.

Keď bola mladšia, problémy s líniou nemala, no teraz sa obáva o svoju dcéru. "Ako matka mám veľké obavy, naše dievčatá sa hrajú len s barbinami, ktoré majú pás extrémne štíhly a nohy extrémne dlhé," zdôverila sa moderátorka, ktorej sa idol dnešných dievčatiek ani nepáči, lebo sa bežnej žene vôbec nepodobá. Sama sa hrávala s bábikami, ktoré vyzerali ako ozajstné bábätká a jej cieľom bolo mať také dcéry.

Výstava potrvá desať dní. Nápad zorganizovať ju vznikol v neziskovej organizácii Inštitút pre rozvoj osobnosti po rozhovore s mladou anorektičkou. "Anorexia je reálnou hrozbou života," zdôraznila Renáta Koreňová z inštitútu, podľa ktorej sú najviac ohrozené dievčatá od 13 do 15 rokov. Pôvodne mali byť na fotografiách aj české celebrity, ale slovenských sa prihlásilo toľko, že od toho upustili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu