Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Spoveď Ladislava Chudíka: Môj život s primárom Sovom

V prestávkach medzi nakrúcaním sa 83-ročný herec učil dialógy zo scenára. Zobraziť galériu (5)
V prestávkach medzi nakrúcaním sa 83-ročný herec učil dialógy zo scenára.

BRATISLAVA - Je to malý zázrak! Tak vnímali v stredu a včera prítomnosť herca Ladislava Chudíka (83) na pľaci členovia štábu, ktorí v susednom Česku nakrúcali tretie pokračovanie legendárnej Nemocnice na okraji mesta - Nové osudy.

Nadšený bol aj samotný maestro, ktorý sa zrejme naposledy s chuťou pustil do svojho obľúbeného primára Sovu. Novému Času sa podarilo okrem exkluzívnych fotografií z nakrúcania získať aj exkluzívnu spoveď Ladislava Chudíka o kultovej postave primára Sovu.

Považujete úlohu doktora Sovu za vašu životnú rolu?

- Dostal som sa k nej preto, že pôvodne vybratý predstaviteľ doktora Sovu, Karel Höger, umrel na začiatku nakrúcania seriálu v roku 1977. Prijal som to ako štafetový kolík od staršieho kolegu, ktorého som si vždy veľmi vážil. Začiatky boli ťažké. Najmä s textami v češtine som dosť dlho zápasil. Nakrúcalo sa priamo na pľaci a potom sa z toho robil zostrih.

Kedy ste sa definitívne rozhodli, že budete účinkovať aj v treťom pokračovaní Nemocnice?

- Autorka a scenáristka Lucie Konášová pôvodne navrhovala, že tam budem mať oveľa väčšiu úlohu, ako som mal v predošlom pokračovaní a motívom mal byť práve vzťah primára Sovu a bývalej ortopédky a jeho bývalej nevesty Alžbety Čenkovej. V deji sa mal odvíjať práve príbeh týchto dvoch postáv. Keď som to prvýkrát počul, veľmi som sa potešil, lebo pre mňa by bolo vzácne byť súčasťou tohto kolektívu. Neskôr som však mal vážne zdravotné komplikácie, takže budem šťastný, ak sa mi podarí nakrútiť aspoň tú úvodnú scénu seriálu.

Tešili ste sa na nakrúcanie?

- Tešil, ale bolo mi zároveň aj smutno, keďže deň predtým, ako som sa chystal do Prahy, zomrel môj priateľ Josef Vinklář, ktorý mal hrať doktora Cvacha. Pred niekoľkými rokmi odišiel Miloš Kopecký, takže sa už pomaly všetci zo seriálu strácame, len ja ešte zatiaľ zostávam. Priznám sa, že je to pre mňa ťažké. Najmä naučiť sa texty zo scenára, veď som bol vyše dvoch rokov z herectva úplne vypojený, lebo som mal vážne zdravotné komplikácie.

Tajný scenár Čo uvidíte v prvej časti?

Posledná scéna, v ktorej Ladislav Chudík účinkuje, sa odohráva pri Múzeu Antonína Dvořáka vo Vysokej pri Příbrame. Na park pri zámočku už padá tma, v pozadí svietia okná domova dôchodcov, kde primár Sova dožíva. Ladislav Chudík má na sebe sveter, kabát a menčestrové nohavice. Herecký tandem dopĺňa Eliška Balzerová, ktorá hrá lekárku Alžbetu Čenkovú. Tá je Sovovi zavesená na ramene a spolu spomínajú na staré časy. Sova sa Alžbete zdôverí, že nedokáže odpustiť svojmu synovi, ktorý jej ublížil a opustil ju. Obviňuje sa, že výchovu Karla nezvládol a bol na neho zbytočne prísny. Lekárka ho ubezpečuje, že jeho synovi už odpustila a primára nazve oteckom. Dialóg preruší až volanie sestričky, aby primár prišiel na večeru.

Rozlúčka s Cvachom

Posledná rozlúčka s nezabudnuteľným doktorom Cvachom, českým hercom Josefom Vinklářom († 76), sa uskutoční v utorok 25. septembra. Pietny akt sa bude konať na umelcovej domovskej scéne - v historickej budove Národného divadla v Prahe a začne sa o 13. hodine.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu