Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Exkluzívny rozhovor s Morganom Freemanom!

Za úlohu vo filme Vykúpenie z väznice Shawshank bol Morgan Freeman nominovaný na Oscara. Zobraziť galériu (6)
Za úlohu vo filme Vykúpenie z väznice Shawshank bol Morgan Freeman nominovaný na Oscara. (Zdroj: Nový Čas)

LOS ANGELES - V júni oslávil sedemdesiatku, no do hereckého dôchodku sa nechystá. Morgan Freeman, hviezda filmu Vykúpenie z väznice Shawshank, si našiel čas aj na čitateľov Nového Času.

V hoteli Four Seasons v losangeleskom Beverly Hills sa porozprával s naším externým dopisovateľom Bartekom Kolodziejom.

Morgan, prečo bývate v Mississippi a nie v Hollywoode ako väčšina vašich kolegov?

- Keď som sa už ako dospelý vracal domov k rodičom, uvedomil som si, ako mi toto miesto prirástlo k srdcu. Narodil som sa v Mississsippi a mám tam veľa priateľov. Navyše, miniem tam o tretinu menej peňazí ako v Los Angeles. Aj môj pozemok je desaťkrát väčší, takže susedia sú na míle ďaleko.

Sláva prišla dosť neskoro - mali ste už skoro 50 rokov. Čakali ste to ešte?

- Vždy som vedel, že filmový priemysel je miesto, kam patrím, kde by som mal byť. Takže som nebol až taký prekvapený, keď to prišlo - viac by ma prekvapilo, keby sa to nestalo (smiech).

Ale mali ste obdobie, keď ste to chceli s filmom úplne zabaliť?

- Áno, mal som ten pocit v 80. rokoch, keď mi zrazu prestal vyzváňať telefón - nikto pre mňa nemal prácu. Nenašla sa pre mňa ani najmenšia televízna úloha. Vážne som sa zamýšľal, čo ďalej, aby som zaplatil nájom a mal čo jesť. Už som si skoro vybavil povolenie na taxikára, keď prišli nové filmové ponuky.

A teraz, v sedemdesiatke, sa vám ponuky hrnú ako nikdy predtým.

- To je pravda. Vyzerá to tak, že čím dlhšie som tu, tým lepšie veci dostávam. Tak tu skúsim ostať ešte o niečo dlhšie (smiech). Ale nie, veľmi si to vážim. Robím a zároveň dostávam peniaze za niečo, čo ma veľmi baví. Nemôžete to brať ako samozrejmosť. Najmä tu v Hollywoode.

Takže do dôchodku sa nechystáte?

- Ani náhodou! Kým zvládnem vstať z postele, dostaviť sa na pľac a zapamätať si rolu, budem hrať.

Exkluzívny rozhovor s Morganom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Nový Čas)

Snívali ste vždy o herectve?

- Áno, už ako chlapec som miloval film a vždy som túžil robiť niečo podobné. Mal som krátke obdobie, keď som chcel byť armádnym pilotom stíhačky. Ale vyskúšal som si to a veľmi rýchlo som zistil, že armáda mi nesedí.

Ale k prvému potlesku ste vlastne prišli neplechou.

- (Smiech) Áno, to je pravda. Mal som 12 rokov a veľmi sa mi páčila jedna spolužiačka. Mala nádherné kučery. Chcel som upútať jej pozornosť, a tak som potiahol stoličku, na ktorú si išla sadnúť. Spadla na zem a začala ma naháňať. Sťažovala sa na mňa angličtinárke. Ale namiesto toho, aby ma zobrali k riaditeľovi na koberec, preradili ma do druhej triedy, kde potrebovali hercov do školského predstavenia. A za to účinkovanie som získal svoje prvé herecké ocenenie.

Ako relaxujete?

- Milujem jachting. Ak mám dlhší čas voľno - to sa stane asi raz za rok - nájdete ma na mojej jachte v Karibiku. Plávam od ostrova k ostrovu a odpočívam. Som iba ja, loď a more. Vypnem si mobil, nečítam e-maily. Tiež mám na farme v Mississippi kone, na ktorých sa musí jazdiť. Moje veľké hobby je aj lietanie.

A tiež ste dobrý v krížovkách...

- No dobre, to je trochu iný príbeh. Práve teraz sa trápim s jednou v New York Timesoch. Ale inak ich milujem. Je to veľký relax.

Ako sa s vašou slávou a fanúšičkami vyrovnáva manželka? Žiarli?

- Nie, moja žena nie je žiarlivý typ. Keď ma niekde obkolesia iné ženy a žiadajú ma o autogram, ona odíde, sadne si a počká na mňa. Nestará sa o ne. Myrna vie, že sa nič nemôže stať. Našli sme sa.



Pozrite si video o väznici Shawshank!

Pre Bleskovky vyrobil Peter Minárik



amatérsky dokument o shawshank
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu