Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Gayovia sa naoko ženia, aby potešili rodičov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŠANGHAJ - V šanghajskej reštaurácii je v plnom prúde svadba. Vyzerá pravdivo. Je tu torta, šampanské a desiatky hostí, ale v skutočnosti je všetko podvod. Ženích je gay. A nevesta lesba, napísal spravodajský server BBC News.

Celá táto scéna je nahratá na video, ktoré si rodičia "novomanželov" hýčkajú ako spomienku na veľký deň svojich potomkov bez toho, aby tušili, že to všetko bolo zaranžované len pre nich.

Ženích Kevin žije s priateľom, ale rozhodol sa potešiť vlastných rodičov, ktorí netušia, že je homosexuál, tým, že si nájde manželku. "Mám svojich rodičov rád," povedal. "Ale oni boli pod veľkým tlakom príbuzných a susedov. Tí sa ich často pýtali: 'Tak čo ten váš syn? Už sa oženil?'"

Pre čínskych rodičov je zabezpečenie partnera či partnerky pre dcéru alebo syna prioritou, akonáhle sa im blíži tridsiatka. Často sa do procesu hľadania toho či tej pravej aktívne zapájajú, nech už je ich prispenie vítané alebo nie. V čínskom Šanghaji sa cez víkend niektorí dokonca zišli v mestskom parku na "svadobnom trhu", kde sa stretli s ďalšími rodičmi, aby vychválili kvality svojich detí v nádeji, že pre ne nájdu zodpovedajúceho partnera.

"Pre nás ako pre rodičov je povinnosťou zabezpečiť, aby sa oženili," vysvetľoval Chu Pao-lin, ktorého syn mal tento rok stavbu v S'-čchuane. "Ako rodičia to musíme urobiť. Keď ľudia starnú, ženy alebo muži, všetci by mali byť zosobášení. Akonáhle majú po svadbe, môžu sa sústrediť na kariéru," je presvedčený Chu.

Jeho syn je heterosexuál. Ale Kevin, homosexuál žijúci v Šanghaji, musel riešiť dilemu, ako zabezpečiť rodičom svadbu, po ktorej toľko túžili. O pomoc sa obrátil na internet, kde si našiel webové stránky, na ktorých sa gayovia a lesby navzájom kontaktujú v snahe nájsť si partnerov pre manželstvo naoko.

Na zanechaný odkaz sa mu ozvali dve alebo tri ženy, s ktorými si chvíľu dopisoval - a s jednou z nich to klaplo. Tri mesiace sa navzájom spoznávali a potom sa vzali. Usporiadali svadobnú hostinu pre obe rodiny, z ktorej bol Kevin tak nervózny, že zabudol na prsteň.

"Všetko to bolo ako hra," povedal. "Cítim sa trochu previnilo voči svojim rodičom a voči nej tiež." Ale je to v jeho postavení to najlepšie, čo môže urobiť? Jeho priateľ Nemo zvažuje, či urobiť rovnaký krok. "Jeden kamarát sa oženil s heterosexuálnou ženou," rozpráva. "Myslel si, že by mohol žiť v normálnom rodinnom vzťahu, ale nešlo to. Tento rok sa rozviedli. Mohol klamať svojim rodičom, ale nedokázal klamať sám sebe," dodáva.

Nemo sa hlavne bojí, že keď vstúpi do manželstva na oko, bude ho môcť jeho manželka vydierať. "Veľa mojich priateľov mi hovorí, že je to veľmi nebezpečné oženiť sa s lesbou, nie je to dobré. Ak sa s tou ženou ožením, bude členom rodiny. A to by, myslím, bolo veľmi zložité, pretože ona nebude mojou ozajstnou manželkou."

Kevin ale podobný problém zatiaľ nemá. Ďalej žije s priateľom. S "manželkou" má dohodnuté jedno stretnutie ročne, aby spoločne navštívili rodiny na čínsky Nový rok. Ale teraz ho čaká riešenie iné, ľahko predvídateľné ťažkosti.

"Ďalším problémom je dieťa. (Rodičia) dúfajú, že počas roka alebo dvoch budeme mať dieťa, ale, viete, to nemôžeme, pretože spolu nespíme," dodal Kevin.

Vôbec ale neuvažuje o tom, že by im povedal pravdu, zvlášť nie po tom, čo vykonštruoval tak komplikovaný podvod. "Myslím, že by neprijali, že som gay, pretože majú pocit, že to nie je normálne, že je to divné," vysvetlil. "Stále si myslím, že oženiť sa bolo správne rozhodnutie, pretože prinajmenšom moji rodičia a jej rodičia sú šťastní. Svadba je pre Číňanov dôležitá. Museli sme to urobiť. Nemali sme na výber."

Nikto netuší, koľko homosexuálov zachádza takto ďaleko, aby potešilo svojich rodičov. Z rôznych poznatkov sa ale dá odvodiť, že sa to deje dosť často. Jeden z barov v Šanghaji prevádzkuje vlastnú zoznamku pre gayov a lesby uvažujúcich o sobáši. Dokonca aj čínske štátne médiá v uplynulých mesiacoch priniesli rozhovory s homosexuálmi žijúcimi v manželstve na oko.

Kevin je zatiaľ s rozhodnutím, ktoré urobil, spokojný. Ale vie, že počas nasledujúcich rokov bude musieť ďalej a čím ďalej tým viac klamať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu