Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Sagrada Familiu dokončia v roku 2026, bude najvyššia na svete

Sagrada Familia v Barcelone
Sagrada Familia v Barcelone

BARCELONA - Monumentálna katedrála Sagrada Familia (Svätá rodina), ktorá sa nachádza v centre katalánskej metropoly Barcelony, sa stavia už neuveriteľných 128 rokov. Ročne ju navštívia približne tri miliony turistov a v nedeľu ju vysvätí papež Benedikt XVI.

Táto bohato zdobená pätloďová bazilika s troma loďami naprieč je unikátnym architektonickým dielom, napríklad namiesto oporných pilierov používa parabolické a hyberbolické oblúky, ktoré vyvolávajú len zvislý tlak, takže každá z lodí má svoju rovnováhu. 

Keď chrám dokončia (asi v roku 2026, na kedy pripadá sté výročie úmrtia jej autora Antonia Gaudího) bude mať 18 veží, z ktorých najväčšia má merať 170 metrov, čím prekoná doteraz najvyššiu katedrálu sveta v nemeckom Ulme (161,5 metra).

Celá katedrála zobrazuje život Ježiša Krista a biblické dejiny. Z 18 veží je 12 venovaných apoštolom, štyri evanjeliám, jedna Márii a tá najvyššia Kristovi. Tri fasády zobrazujú zrodenie Ježiša, jeho utrpenie a smrť a život človeka v procese stvorenia.

Tretia, hlavná fasáda (Fachada de la Gloria), s ktorej stavbou sa ešte nezačalo, bude orientovaná na juh a zobrazovať má hriechy a cnosti, nebo a peklo, život a smrť. Sám Gaudí ju načrtol len všeobecne: "Rozhodol som sa ju nechať na dokončenie ďalšej generácii, aby sa tá mohla na chráme taktiež podieľať."

Bohatá výzdoba, poskytuje celý rad zaujímavých detailov. Napríklad na fasáde Pašijí umiestnil sochár Josep Maria Subirachs vedľa Judášovho bozku magický štvorec s 16 číslicami, ktorých súčet v akejkoľvek rade dáva číslo 33 (vek Krista v čase smrti).

Základný kameň katedrály položili 19. marca 1882. So stavbou sa začalo podľa návrhu architekta Franciska de Paula del Villara, ale koncom roka 1883 práce prevzal Antonio Gaudí. Po jeho smrti v roku 1926 sa pokračovalo podľa jeho návrhov. Počas občianskej vojny (1936-1939) časť stavby vyhorela, pričom boli zničené aj Gaudího plány a modely, ktoré potom obnovil architekt Francesc de Paula Quintana, niekdajší spolupracovník Gaudího.

O dokončení veľkolepej katedrály si ani sám Gaudí nerobil ilúzie. "Tú dokončí až svätý Jozef," hovorieval o svojom životnom diele, ktorého dostavbu komplikuje okrem samotnej náročnosti projektu nedostatok finančných prostriedkov.

Ku Gaudího ďalším stavbám patria rozprávkové domy, okrem iného barcelonské Casa Milá (prezývaný La Pedrera), ktorý fasádou i farebne pripomína piesočné duny, či pestrofarebný Casa Batlló, alebo tiež v Barcelone Güellov park, nedokončený veľkolepý projekt záhradného mesta. Sedem Gaudího stavieb je na zozname UNESCO, vrátane fasády Zrodenie Pána a krypty, v ktorej je Gaudí pochovaný.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu