Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vaginálny gél vie čiastočne zablokovať prenos HIV

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

WASHINGTON - Vedci vyvinuli vaginálny gél, ktorý dokáže čiastočne zablokovať prenos vírusu HIV na ženy pri sexuálnom styku. Účinnosť gélu potvrdili dlhodobé testy, ktoré robili dva a pol roka v Juhoafrickej republike.

Správa o úspešnom teste vyšla v časopise Science. Gél znížil riziko nákazy vírusom HIV o 39 percent. Podľa amerických vedcov je to prvýkrát, kedy podobný prípravok preukázal svoju účinnosť. Odborníci predpokladajú, že pridaním účinnej látky do gélu by bolo možné riziko ďalej znížiť. Aby liek mohol ísť v USA do distribúcie, musí byť podľa agentúry AP účinný najmenej na 80 percent.

Test sa uskutočnil v juhoafrickom pobrežnom meste Durbane a v dedine na juhoafrickom vidieku. Zúčastnilo sa na ňom takmer 900 žien, z ktorých polovica používala účinný gél a polovica placebo. Lekári im povedali, aby si gél aplikovali 12 hodín pred sexuálnym stykom a najneskôr 12 hodín po ňom. Po dvoch rokoch užívania gélov sa ukázalo, že riziko nákazy s funkčnou látkou je nižšie.

Odborníci zároveň sledovali, či je užívanie gélu spoločensky prijateľné. Muži v Juhoafrickej republike totiž často odmietajú užívať kondómy, ktoré chránia pred prenosom vírusu HIV. Proti aplikácii gélu ale prevažná väčšina z nich nemala námietky.

Z 33 miliónov ľudí nakazených vírusom HIV ich žije väčšina v Afrike. Väčšina novonakazených sú dievčatá vo veku 15 až 19 rokov, na ktoré vírus prenesú starší muži.

HIV sa môže prenášať krvou a pri sexe. Vírus vyvoláva chorobu AIDS, pri ktorej zlyháva imunitný systém pacienta. Na celom svete tejto chorobe podľahlo na dva milióny ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu