Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Chorvátsko netuší, koľko má presne ostrovov

Chorvátsky ostrov Hvar
Chorvátsky ostrov Hvar

ZÁHREB - Chorvátske pobrežie je posiate mnohými ostrovmi, ktoré patria medzi hlavné lákadlá pre letných turistov. Vyzerá to však tak, že skutočný počet ostrovov zostáva záhadou. Hovorí sa totiž prinajmenšom o piatich početných variantoch, uviedli na svojom webe noviny Croatian Times.

Reklamné plagáty v Srbsku, ktoré tam teraz nechal vyvesiť Chorvátsky štátny úrad pre cestovný ruch, hlásia 1 244 ostrovov. Odborníci z kartografického oddelenia Chorvátskeho hydrografického inštitútu (HHI) ale tento údaj označujú za zlý a tvrdia, že ostrovov je o dva viac.

Návštevník turistického webu Istria.com sa naopak dočíta o 1 233 ostrovoch, poznamenal denník Jutarnji List. Do roku 2003 pritom Chorvátsko malo oficiálne zaevidovaných 1 185 ostrovov. Tento údaj je ale aj podľa odborníkov už zastaraný.

"Len z leteckých fotografií je ťažké dokázať, čo je ostrov, útes alebo skalisko. Tiež nemáme dostatok ľudí, aby sme riadne určili terén," vysvetlil Pijo Bročić z HHI, prečo sa Chorvátsko nemôže ostrovov dopočítať. Dodal, že inštitút sa preto venuje skôr tvorbe navigačných máp ako sčítaniu ostrovov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu