Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Objavili rybu dlhšiu viac ako tri metre

Rybári držia rybu dlhšiu viac ako tri metre
Rybári držia rybu dlhšiu viac ako tri metre

ŠTOKHOLM - Na západnom pobreží Švédska cez víkend objavili "morského hada" dlhšieho viac ako tri metre. Podľa agentúry AFP o tom dnes informovalo morské múzeum v Lysekil na juhozápade krajiny. Tak veľkú rybú tu naposledy videli pred viac ako 130 rokmi.

Regalecus glesne je najdlhšia kostnatá ryba na svete, môže dosiahnuť dĺžky viac ako desať metrov. Svojou dĺžkou v minulosti často vyvolávala legendy o morských hadoch. Tohto jedinca našli mŕtveho na brehu mora neďaleko dediny Bovallstrand, ktorá leží medzi Göteborgom a hranicou s Nórskom.

"Pri vode ležalo niečo veľké. Najskôr sme si mysleli, že to je veľký kus plastu. Potom sme ale uvideli oko. Išiel som k tomu a keď som prišiel bližšie, uvedomil som si, že to je veľmi zvláštna ryba," vykreslil svoj nález denníku Svenska Dagbladet Kurt Ove Eriksson.

"Naposledy morského hada videli vo švédskych vodách v roku 1879. Nevieme o ňom príliš veľa, predpokladáme však, že žije vo vodách hlbokých aj vyše 1000 metrov. Mnohí sa domnievajú, že je zdrojom mýtov o morských hadoch," uviedlo vo vyhlásení múzeum v Lysekil, ktoré sa ryby ujalo.

Rybu zrejme použijú prí výstave venovanej morským príšerám, ktorú múzeum tento rok plánuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu