Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Najmenšie žriebä a najväčší kôň sú z USA

Žriebätko Einstein Zobraziť galériu (2)
Žriebätko Einstein

WASHINGTON - Najväčšieho koňa a najmenšie žriebätko na svete delí asi 175 centimetrov, obaja žijú v USA. Najväčším koňom je v súčasnosti podľa Guinnessovej knihy rekordov belgický valach menom Veľký Jake z Wisconsinu, ktorý v kohútiku dosahuje 210 centimetrov a váži asi 1180 kilogramov. Jeho protipólom je maličkaté žriebä Einstein, ktoré sa narodilo minulý týždeň v New Hampshire.

Grošák Einstein vážil iba 2,7 kilogramu a meral 35,5 centimetra, čo sú hodnoty zodpovedajúce skôr ľudskému novorodencovi ako žriebäťu. Uviedla to agentúra AP.

Einsteinova spolumajiteľka Rachel Wagnerová uviedla, že chcú nechať žriebä zapísať do Guinnessovej knihy rekordov. Doterajší najmenší koník, trpaslíčia kobyla Thumbelina, pri narodení vážila štyri kilogramy. Odborníci tvrdia, že na rozdiel od Thumbeliny nevykazuje Einstein žiadne známky trpaslíctva, je skrátka len nezvyčajne drobučký.

Veľkého Jakea opisuje jeho majiteľ Jerry Gilbert napriek jeho úctyhodnej výške ako mierumilovného a priateľského obra. Deväťročný valach Veľký Jake získal zápis do Guinnessovej knihy rekordov v kategórii najväčší žijúci kôň sveta. Predchádzajúci držiteľ titulu, kôň Remington z plemena Clydesdale, meral takmer o sedem centimetrov menej.

Veľký Jake žije na farme blízko Poynette vo Wisconsine. Gilbert ho zvyčajne zapriaha spoločne s ďalšími valachmi normálneho vzrastu a vyberá za vystúpenie peniaze pre charitu. Ľudia vraj bývajú veľmi prekvapení, keď vidia, aký je Veľký Jake obrovský. Gilbert uviedol, že jeho valach dobre vychádza s ľuďmi a rád sa vyhýba práci.

V Guinnessovej knihe rekordov je ako najväčší kôň v doterajšej histórii zapísaný dnes už nežijúci valach Samson z Anglicka. Tento shirský kôň meral 220 centimetrov v kohútiku a vážil 1524 kilogramov.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu