Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Za zážitky blízke smrti môže oxid uhličitý

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MARIBOR - Príčinou takzvaných zážitkov blízkych smrti, ktoré sa prejavujú napríklad ako záblesky svetla, pocity pokoja a radosti alebo vystúpenie z tela, môže byť zvýšená úroveň oxidu uhličitého v krvi. Tvrdia to slovinskí vedci z Mariborskej univerzity.

Podľa predchádzajúcich štúdií malo takéto zážitky 11 až 23 percent ľudí, ktorí prežili srdcový infarkt. Príčina týchto javov však doteraz nebola objasnená. Slovinskí vedci preto preskúmali 52 prípadov infarktov v troch nemocniciach, pričom jedenásť pacientov počas infarktu prežilo takéto zážitky.

Priemerný vek všetkých pacientov, z ktorých 42 boli muži, bol 53 rokov. Vedci nenašli žiadnu súvislosť medzi týmito zážitkami a vekom, pohlavím, dosiahnutým vzdelaním, náboženským presvedčením, strachom zo smrti, dĺžkou rekonvalescencie alebo liekmi použitými počas liečby.

Zistili však, že osoby, ktoré prežili počas infarktu zážitky blízke smrti, mali v krvi vyššie hodnoty oxidu uhličitého a nižšie hodnoty draslíka. Odborníci však dodávajú, že na potvrdenie týchto záverov treba uskutočniť ďalší výskum, na ktorom sa zúčastní väčší počet pacientov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu