Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Koniec sveta sa posúva na neskôr

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

WASHINGTON - Koniec sveta sa na istý čas oddialil. Skupina jadrových vedcov o minútu vrátila veľkú ručičku na kyvadlových hodinách apokalypsy, ktoré symbolizujú blízkosť konca hlavne kvôli atómovej katastrofe. Hodiny ukazujú o šesť minút 12.

Ručičku vrátili späť na základe konzultácie správnej rady slávnej vedeckej organizácie okolo časopisu Bulletin of the Atomic Scientists, v ktorej je 19 držiteľov Nobelovej ceny.

Stav sveta sa podľa vedcov o niečo zlepšil v otázke dvojitej hrozby pre ľudstvo, ktorú predstavuje jadrové sebazničenie a klimatická katastrofa. Kyvadlové hodiny vytvorené v roku 1947 ukazujú teraz šesť minút pred dvanástou. Vedci zvažujú najmenej raz ročne posunutie ručičiek, ale zatiaľ ich upravovali len devätnásť krát. Naposledy v roku 2007. Vtedy posunuli veľkú ručičku dopredu o dve minúty.

Táto udalosť prvýkrát sprístupnili v priamom prenose na internete na adrese www.TurnBackTheClock.org. Stránky vyzývajú každého obyvateľa planéty, aby pomohol v úsilí o ešte väčšie oddialenie ručičky od polnoci. Organizácia ocenila, že nová americká vláda Baracka Obamu sa snaží dohodnúť s Ruskom na znížení jadrového arzenálu a chce začať rokovania s Iránom o zastavení jeho jadrového programu. Tiež privítala, že priemyselné a rozvojové krajiny sa vlani zaviazali obmedziť emisie skleníkových plynov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu