Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na mesiaci Titan objavili vodu, odráža sa v nej Slnko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA – Na Saturnovom mesiaci Titan je voda. Dokonca sa v nej odráža Slnko. Sonde NASA sa po prvýkrát podarilo zachytiť jeho odraz na povrchu jazera.

Vedci z misie Cassini už dlhý čas čakali na podobný obrázok. Už odvtedy, čo sonda začala obiehať okolo planéty Saturn. Napriek tomu severná hemisféra mesiacu Titán, kde sa nachádza oveľa viac jazier ako na juhu, bola celý čas ponorená do tmy a dlhotrvajúcej zimy. Slnečné svetlo začalo spomínanú oblasť zasahovať až krátko po jarnej rovnodennosti v auguste.

Vedcom pri výskume nepomáhal ani fakt, že hmlovitá atmosféra Titanu je schopná blokovať odrazy slnečných lúčov. Toľko želaný obrázok nakoniec zachytili 8. júla 2009 s použitím infračervenej spektrometroskopie. Titan je so Zemou v mnohých ohľadoch podobný.

Viac než dve desaťročia sa preto výskumníci snažia dokázať myšlienku, že sa pod jeho zľadovateným povrchoch sú jazerá, či dokonca celé moria uhľovodíkov v tekutom stave. Mesiac by sa stal druhým svetom v Slnečnej sústave, ktorý si na svojom povrchu dokáže udržať tekuté masy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu