Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rakovina v detstve môže znížiť šance na sobáš

ilustračné foto
ilustračné foto

BOSTON - Ľudia, ktorí prekonali v detstve rakovinu, majú nižšiu šancu, že sa zosobášia. Zistili to americkí vedci z Yale University.

Prekonanie rakoviny počas detstva vo všeobecnosti zvyšuje riziko dlhodobých zdravotných ťažkostí, ako napríklad nedostatočnej tvorby hormónov, srdcových ochorení ale tiež opätovné prepuknutie rakoviny. Okrem toho však môže mať vplyv aj na sociálny život, vrátane sobáša.

Štúdie uverejnenej v časopise Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention sa zúčastnilo takmer deväťtisíc dobrovoľníkov vo veku 18 až 54 rokov, ktorí trpeli v detstve nejakou formou rakoviny a taktiež takmer tritisíc ich súrodencov. V porovnaní s nimi mali tí, čo prekonali zákerné ochorenie, o 21 percent nižšiu šancu, že sa niekedy zosobášia. V porovnaní s inými Američanmi rovnakého pohlavia, rasy a veku to bolo o 25 percent menej.

Až 46 percent ľudí, ktorí prekonali v detstve rakovinu, sa nikdy neoženilo alebo nevydalo. Najhoršie výsledky pritom zaznamenali experti u ľudí, ktorí trpeli na rakovinu mozgu alebo chrbtice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu