Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Muž zomrel po transplantácii pľúc fajčiara s nádorom

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Britský vojak zomrel na rakovinu po tom, čo dostal transplantované pľúca od fajčiara s nádorom. Ten predtým lekári nezistili.

Veterán vojny v Iraku Matthew Millington (31) zomrel 8. februára 2008 na komplikácie po transplantácii. Napriek tomu, že bral lieky na zabránenie odmietnutia nového orgánu. Lekári totiž prehliadli nádor, ktorý darca mal. Podľa nemocnice, kde sa operácia uskutočnila, nie je nijako nezvyčajné, že sa kvôli nedostatku darcovských orgánov používajú pľúca fajčiarov. "Ak by sme uplatňovali politiku, že nebudeme používať pľúca tých, ktorí fajčii, počet transplantácií pľúc by bol výrazne nižší," uviedla nemocnica.

Britská vládna agentúra UK Transplant uviedla, že pri 169 transplantáciách pľúc, vykonaných v Británii vlani bolo 83 prípadov darcov fajčiarov. Pritom deväť darcovfajčilo 20 a viac cigariet denne.

V Millingtonovom prípade lekári následne diagnostikovali nádor v "nových" pľúcach a i napriek rádioterapii pacient zomrel len 10 mesiacov po operácii. Mužova rodina sa nebude sťažovať na nemocnicu.

"Chcel by som sa dozvedieť, čo sa stalo. Ale som si na 99,9 percenta istý, že nič z toho, čo urobili zle, neurobili zámerne," povedal vojákov otec Lester.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu