Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Takmer každý štvrtý človek na svete je moslim

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Svetová populácia moslimov dosahuje počet 1,57 miliardy, čo znamená, že k islamu sa hlási takmer každý štvrtý obyvateľ planéty. Americká organizácia Pew Forum on Religion and Public Life to uvádza vo svojej stredajšej správe, ktorá predstavuje najpodrobnejšie spracovaný dokument svojho druhu.

Počet moslimov sa doteraz iba odhadoval, a to v rozmedzí 1 až 1,8 miliardy. Projekt, ktorého realizácia trvala tri roky, taktiež poskytuje zásadne odlišný obraz o moslimskom svete oproti zaužívaným predstavám. Zaujímavé sú napríklad zistenia, že v Nemecku žije viac moslimov ako v Libanone alebo že Rusko má viac moslimov ako v Jordánsku a Líbyi dokopy.

"Celková predstava, že moslimovia sú Arabi a Arabi sú moslimovia je touto správou doslova vymazaná," tvrdí Amaneya Jamala z katedry politiky americkej Princetonskej univerzity. Počty moslimov z 232 krajín a území autori správy získali analyzovaním výsledkov sčítaní ľudu, demografických štúdií a všeobecných prieskumov. V prípadoch, keď boli údaje niekoľko rokov staré, použili prognózy pre rok 2009.

Ako uviedol jeden z členov kolektívu Brian Grim, dokument mal zmapovať aj rozdelenie moslimov na sunnitov a šiitov, čo však bolo problematické, keďže iba málo krajín sleduje príslušnosť k jednotlivým náboženským vetvám. V súlade s inými štúdiami správa odhaduje, že podiel šiitov dosahuje 10 až 13 percent, z ktorých až 80 percent žije v štyroch krajinách - Iráne, Pakistane, Indii a Iraku.

Islam je druhým najrozšírenejším vierovyznaním sveta po kresťanstve s odhadovaným počtom 2,1 až 2,2 miliardy vyznávačov. Podľa najnovšej štúdie viac ako 60 percent moslimov žije v Ázii. Okolo 20 percent tvoria obyvatelia blízkovýchodných a severoafrických krajín, ďalšími 15 percentami prispieva subsaharská Afrika. Európski moslimovia majú na celkovom počte podiel 2,4 percenta a iba 0,3 percenta moslimov žije v Severnej a Južnej Amerike.

Najväčšou moslimskou krajinou sveta zostáva Indonézia, kde sa k islamu hlási 203 miliónov ľudí. Európske štáty sú domovom pre asi 38 miliónov moslimov, ktorí tvoria asi päť percent európskej populácie. Vyše štyri milióny z nich žijú v Nemecku, čo je porovnateľné s celkovým počtom v Severnej a Južnej Amerike.

Vo Francúzsku, ktoré je cieľom mnohých moslimských imigrantov, je počet síce nižší, moslimovia však majú vyšší podiel na tamojšej populácii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu