Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Stereotyp sa môže stať hrobom lásky

Na začiatku ich vzťahu bolo všetko tak, ako má byť. Teraz však Nina vidí na svojom partnerovi len jeho chyby a nedostatky. Dá sa to ešte zmeniť a vzťah zachrániť?

Možno sa nudný stereotyp vkráda aj do vášho vzťahu. Pozrite si pohľad a výčitky jednej aj druhej strany a možno vám to pomôže vyriešiť váš problém. Nuda a stereotyp vo vzťahu totiž trápia takmer každý dlhšie fungujúci pár.

Výčitky partnerovi

"Pár síce spolu tvoríme len päť rokov, ale všetko napätie sa z nášho vzťahu už dávno vytratilo," hovorí Nina. "Poviem to rovno, Tomáš sa stal nudným spoločníkom. Tak som si naše spolužitie nepredstavovala. Veď moji rodičia žijú aktívnejšie! A žijú spolu už 30 rokov. Tomáš je milý človek, na ktorého sa môžem za každých okolností spoľahnúť.

Viem, že je vzácne mať pri sebe takého partnera, ale to nie je všetko. Počas týždňa sa vracia domov neskoro z kancelárie a hneď zaspí na gauči pred televízorom. Chápem, že v práci prežíva množstvo stresov, ale mne chýba aspoň občasné pohladenie, poláskanie a malá pozornosť. Nič by sa mu predsa nestalo, keby mi z času na čas priniesol kyticu kvetov alebo malé prekvapenie na znak toho, že ma má stále rád a váži si ma. Veď aj ja som po práci unavená, ale aspoň občas sa chcem trochu zabaviť."

Žiadne spoločné chvíle

"Mám pocit, že mu slúžim len ako pomocná sila v domácnosti na varenie a pranie špinavej bielizne. Občas by si mohol aspoň cez víkend nájsť trochu času na spoločný kúpeľ vo vani plnej lupeňov ruží. Je výborný kuchár, mohol by pripraviť chutné jedlo... Na začiatku našej lásky to robieval často, prečo už nie? A to najdôležitejšie: Prečo už vôbec nechodíme von? Do kina, na koncert alebo len tak si zatancovať. Stále vysedávanie doma, to pre mňa neznamená žiť plnohodnotný život!" sťažuje sa Nina.

Jeho námietky

"Nina by sa mala vrátiť späť do reálneho života. Má také predstavy o spoločnom spolužití, ktoré sa v skutočnom živote nedajú splniť. Kúpeľ plný ružových lupienkov! Je mi smiešne, len keď to počujem! Jednoducho pozerá príliš veľa dojemných telenoviel a seriálov a potom si predstavuje, že to takto bude fungovať aj v našom vzťahu. Bežný deň vyzerá u nás vždy rovnako. Keď prídem večer z práce domov, som vyčerpaný a unavený. Od svojej partnerky očakávam, že pre to bude mať pochopenie. Prečo mi chce relax a uvoľnenie vziať? Jej reptanie vo mne zabíja akýkoľvek pocit zaľúbenosti. Keď začne so svojím fňukaním a sťažovaním, tvárim sa nepreniknuteľne, čo neprospieva nášmu vzťahu," hovorí Tomáš.

Exituje riešenie?

Takto to už ďalej nemôže fungovať. Tomáš sa musí s Ninou otvorene porozprávať o svojich pocitoch hnevu a ukrivdenosti. Ak si navzájom nevysvetlia svoje odlišné názory na spolužitie, nedá sa ísť ďalej.

Vzájomná dohoda

A ako to v ich prípade dopadlo? Nina prevezme na seba organizáciu spoločného voľného času, ale jej očakávania a plány bude možné realizovať. Tomáš s ňou rád pôjde na koncert alebo do kina, ale len vtedy, ak ho na druhý deň nečaká ťažká porada alebo pohovor v práci. Sľúbil jej, že sa s ňou pôjde aj rád zabaviť, a dokonca už pripravuje prekvapenie na víkend. Občas sa zastaví na neďalekom trhu a kúpi jej kvety. "Je to dobre, že sme sa o našom probléme otvorene porozprávali," svorne tvrdia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu