Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Bydlisko neďaleko fast-foodu prispieva k mozgovej porážke

(Zdroj: Jupiterimages)

TEXAS - Častí návštevníci populárnych reštauračných zariadení rýchleho občerstvenia môžu podľa amerických vedcov pravdepodobnejšie utrpieť mozgovú porážku. K tomuto faktoru môže dokonca značne prispieť aj bývanie vo štvrti, kde sa takzvané fast-foody nachádzajú vo veľkom množstve.

Vedci spozorovali tento jav na vzorke obyvateľov mesta Nueces County v americkom štáte Texas, v ktorom sa nachádza zvýšený počet rýchlo občerstvovacích zariadení. Riziko mozgovej porážky bolo v ich prípade až o trinásť percent vyššie než u ľudí, ktorí majú v susedstve málo reštauračných zariadení tohto typu.

"Údaje poukazujú na zjavnú súvislosť. Ťažko však určiť úplne presný dôvod tohto javu. Spôsobuje to priamo konzumácia nezdravých potravín? Nedostatok zdravých stravovacích alternatív? Alebo sme úplne mimo. Musíme to hlbšie preskúmať," uviedol doktor Lewis Morgenstern z University Of Michigan.

Vedci zaznamenali v skúmanej komunite v období rokov 2000 až 2003 až 1247 prípadov ischemickej mozgovej príhody Ide o najčastejší druh, pri ktorom sa zablokuje prívod krvi do mozgu. Mozgová príhoda je treťou najčastejšou príčinou smrti po srdcových chorobách a rakovine. Predpokladá sa, že v roku 2009 zaznamenajú americké zdravotnícke úrady 780 000 nových prípadov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu