Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Starecká demencia hrozí viac nervóznym ako pokojným ľuďom

BRATISLAVA - U ľudí so sklonom k neurotizmu je väčšia pravdepodobnosť rozvinutia stareckej demencie. Vyplýva to z výskumu, ktorého výsledky zverejnil časopis Neurology. Vedecký tím z Karolinska Institute vo Švédsku rozdal 500 zdravým ľuďom nad 78 rokov dotazníky o ich povahách.

Dotazníkom zisťoval mieru neurotizmu a otvorenosti voči iným ľuďom, ako aj čas strávený oddychom a spoločenskými aktivitami. Účastníci a účastníčky s pokojnou povahou, ktorí nie sú veľmi spoločenskí, ale cítia sa uvoľnene, čelia o 50 percent nižšiemu riziku rozvinutia demencie ako tí, ktorí sú spoločensky izolovaní a náchylní k stresu.

Pravdepodobnosť demencie je podľa výskumu o 50 percent nižšia u ľudí, ktorí sú pokojní a spoločenskí, v porovnaní s tými, ktorí sú neurotickejší a tiež spoločenskí. "Predchádzajúce štúdie ukázali, že chronická úzkosť môže ovplyvniť časť mozgu, napríklad hipokampus, čo môže viesť k demencii," uviedol vedúci výskumu Chuej-Sin Wang.

Hipokampus je súčasťou limbického systému mozgu, zúčastňuje sa na učení, rozpoznávaní nových skúseností a fungovaní pamäte, najmä krátkodobej. "Naše zistenia naznačujú, že pokojná a spoločenská povaha v kombinácii so spoločensky aktívnym životom môže ešte viac znížiť riziko vzniku demencie. Dobré správy sú, že faktory spojené so životným štýlom môžeme zmeniť, zatiaľ čo genetické faktory sa nedajú kontrolovať," povedal.

"Ale toto sú prvé výsledky, takže ešte nie je jasné, ako psychický postoj pôsobí na riziko demencie," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu