Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rozumné pitie kávy znižuje riziko Alzheimerovej choroby

BRATISLAVA - Ľudia v strednom veku, ktorí pijú rozumné množstvo kávy, sú podstatne menej vystavení riziku Alzheimerovej choroby. Vyplýva to zo štúdie fínskych a švédskych vedcov zverejnenej vo štvrtok.

"Pri troch až piatich šálkach kávy denne si znižujú možnosť, že sa u nich rozvinie demencia alebo Alzheimer o 60 až 65 percent v neskoršom veku," uviedla vedúca projektu, profesorka univerzity vo fínskom Kuopio a v inštitúte Karolinska vo švédskom Štokholme, Miia Kivipelto.

Štúdia, vypracovaná aj v spolupráci s Národným inštitútom verejného zdravia vo fínskych Helsinkách a zverejnená v Journal of Alzheimer's Disease, vychádza z rozhovorov s 1 409 ľuďmi vo Fínsku počas viac ako dvadsiatich rokov. Na zvyk piť kávu sa ich po prvý raz opýtali, keď mali asi päťdesiatku.

Ich pamäťové funkcie potom opäť testovali v roku 1998, keď mali okolo 65 až 79 rokov. U 61 ľudí sa za toto obdobie rozvinula demencia, z nich 48 malo Alzheimerovu chorobu.

"Sú možno dve alebo tri štúdie, podľa ktorých môže káva zlepšiť niektoré pamäťové funkcie, toto je však prvá štúdia zameraná priamo na demenciu a Alzheimera, kde boli subjekty dlhodobo sledované," povedala Kivipelto.

Zatiaľ podľa nej nie je úplne jasné, ako umiernené pitie kávy pomáha odkladu alebo zabráneniu demencie, ako však zdôraznila, káva obsahuje silné antioxidanty, o ktorých sa vie, že bránia Alzheimerovej chorobe. Výsledky fínsko-švédskeho výskumu sa objavili deň po zverejnení štúdie psychológov z univerzity v britskom Durhame poukazujúcej na spojitosť medzi nadmerným pitím kávy a halucináciami.

"Myslím si, že to ukazuje, že netreba preháňať. Priveľa je jednoducho priveľa," konštatovala Kivipelto.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu